18 december 2013 om 00:00 Nieuws

 Ron Meulenberg krijgt Koninklijke Onderscheiding

LEERSUM – Vrijwilligers bij de vrijwillige brandweer zijn ‘uit het goede hout gesneden’. Dat werd jongstleden dinsdag 17 december maar weer eens duidelijk bevestigd toen een aantal brandweermannen van het Leersumse korps om uiteenlopende redenen in het zonnetje werd gezet. Voor Ron Meulenberg, met een dienstverband van 20 jaar, was zelfs een Koninklijke Onderscheiding de beloning voor zijn enorme staat van dienst.

door Jan Meijer

In de zaal van landgoed Ginkelduin hadden burgemeester Frits Naafs van de gemeente Utrechtse Heuvelrug, de commandant van het District Utrechtse Heuvelrug en postcommandant Leersum Wim van der Neut een drukke avond. De laatste over Ron Meulenberg: ,,Hij zit dus 20 jaar bij de vrijwillige brandweer. Het is een stille werker en je kunt altijd supergoed op hem bouwen. Als chauffeur heeft hij een geweldige rijvaardigheid, een onmisbare eigenschap bij de brandweer. Verder was hij lange tijd bestuurslid van de Vereniging Vrijwillige Brandweer Leersum. Hij heeft die onderscheiding meer dan verdiend.’’

Ron Meulenberg kreeg ook een brandweeronderscheiding voor zijn 20-jarig dienstverband. Hij werd daarin overtroffen door Jan Hoogland, die voor 25 jaar met goud werd gedecoreerd. Zilver was er voor Martijn Bakker met een 12,5 jarig dienstverband.

Verder was er een diploma voor Wim van den Broek en behaalde Joram de Jonge het certificaat oefenleider. Wim van der Neut: ,,Hij mag nu oefeningen uitzetten. Dat gebeurt een aantal malen per jaar. Hij maakt dan een scenario dat aansluit op de oefenstof, die op maandagavonden wordt behandeld.’’

Er is veel waardering voor het brandweerwerk, niet alleen in de brandweerorganisatiezelf, maar ook bij de gemeente. Dat merkte Mark van der Neut die de gemeentelijke medaille ‘openbare orde en veiligheid’ kreeg uitgereikt voor tien jaar brandweerdienst.

Het jaar 2013 noemt commandant Van der Neut paradoxaal een ‘zwaar jaar’. ,,Er waren geen spectaculaire branden en weinig uitrukken. Dat klinkt ‘dubbel’ en natuurlijk zijn we daar blij mee, maar tegelijkertijd moeten we om onze vaardigheid scherp te houden ook in de praktijk kunnen werken. We zijn allang niet meer de organisatie die alleen branden blust, ook bij ongevallen en gevaarlijke stoffen wordt de brandweer ingezet.’’ Met behulp van computergegevens, die onder meer aangeven bij welk type auto’s bijvoorbeeld de airbags zitten, kan de hulpploeg optimaal werken.

Momenteel bestaat het Leersumse korps uit 19 man. ,,En we kunnen best weer wat aanvulling gebruiken. Wie tussen 18 en 45 jaar is en in Leersum woont en werkt, wordt uitgenodigd eens op maandagavond vanaf 19.00 uur in de kazerne aan de Schermlaan te komen kijken. Ook vrouwen kunnen uitstekend brandweertaken uitvoeren. Men moet wel willen investeren, want het duurt twee jaar voordat men voor de eerste keer op een voertuig mag uitrukken.’’

In 2014 bestaat de Leersumse brandweer 75 jaar. Dat wordt op 12 april gevierd met provinciale wedstrijden op twee niveaus, waarbij korpsen uit 20 dorpen met elkaar de strijd aanbinden.

advertentie
advertentie