Raad stelt gedragscodes voor raadsleden vast

18 december 2013 om 00:00 Nieuws

HEUVELRUG - Gemeenteraden zijn wettelijk verplicht voor raads- en commissieleden een gedragscode op te stellen als bijdrage aan integer bestuur. De gemeente Utrechtse Heuvelrug kende tot op heden nog niet zo'n document. De discussie eerder in de commissie en maandag in de raad, spitste zich toe op de onwenselijkheid dat raadsleden en oud-raadsleden zouden optreden als belangenbehartiger of adviseur van de tegenpartij in geschillen tegen de gemeenteraad of de gemeente.

In het geval van oud-raadsleden als zij of hij betrokken is geweest bij de totstandkoming van het bestreden besluit. Een tweede situatie betreft het aannemen van geschenken. Beide discussiepunten zijn als amendement ingediend door VVD, D66 en BVH. CDA en SGP hadden geen behoefte aan de amendementen. ,,Voorliggende gedragscode is voldoende."

De amendementen werden aangenomen met de stemmen van CDA en SP tegen. Voor de geamendeerde gedragscode stemden 24 raadsleden. De SP was tegen omdat de amendementen er deel van uitmaakten.

advertentie
advertentie