25 november 2013 om 00:00 Nieuws

Dalto wil altijd meedoen in de top

DRIEBERGEN – Korfbalvereniging Dalto is sinds de oprichting van de Korfbal League in 2005 met het eerste team op dit hoogste niveau present. Het is de ambitie van de club om structureel bij de besten van Nederland te horen. Daar is de hele organisatie van Dalto op gericht. ,,We willen met alle selectieteams meedraaien in de top van de hoogst mogelijke klasse,’’ zegt Carla Westerbaan, bestuurslid Topkorfbalzaken.

Om aan het eind van de zaalcompetitie te kunnen strijden om de landstitel moet een plaats bij de eerste vier worden bemachtigd. ,,Dat geeft recht geeft op de kruisfinales voor een plek in Ahoy waar de finale wordt gehouden.’’ Technisch heeft Dalto de zaken goed op de rit staan. Onder leiding van hoofdtrainer Ron Steenbergen (47) en assistent Benno Brouwer (43) traint de Daltoselectie wekelijks 5 uur op techniek, conditie en tactiek. Daarnaast zijn tweemaal per week stabiliteits- en krachttrainingen. Ook wordt er gewerkt met videoanalyse.’’ Steenbergen is een trainer met korfbalbloed in de aderen. Van de zes zaalfinales met Oost-Arnhem won hij – 30-voudig international – er drie. Brouwer is ‘Daltoër’ in hart en nieren. Hij speelde in het eerste en veroverde met Dalto 2 diverse landtitels voor reserveteams. Zijn trainerservaring deed hij op bij senioren- en jeugdteams. In 2012 bracht hij met Martijn Sprangers de Dalto A1-jeugd naar de zaalfinale in Ahoy.

Dalto heeft een jonge selectie met veel talent, veelal binnen de vereniging opgeleid.  Maar Dalto is ook in trek bij spelers van buitenaf: Bart Nieuwenweg, Lieveke Meiling en Jelle Steenbeek kwamen om bij Dalto op het hoogste niveau te spelen. Iedereen kan scoren, waardoor het team niet afhankelijk is van enkele schutters. Er is een brede selectie, zodat bij blessures het team niet direct kwetsbaar is. Eén van de steunpilaren is international Barbara Brouwer (20), vorig jaar top-scoorster van de Korfbal League. Jesper Oele (29) is een verdediger die menig topschutter een lastige avond kan bezorgen.

Carla Westerbaan is trots op de meer dan 200 vrijwilligers die zich wekelijks inzetten: ,,Topkorfbal is zonder teammanagers, fysiotherapeut, Korfbal League crew, filmers, jury, speakers, statistici, niet mogelijk. Met al die inzet ontstaat een unieke korfbalsfeer tijdens de wedstrijden. Wie denkt dat korfbal suf is en nog nooit een wedstrijd op het hoogste niveau heeft gezien, wordt altijd positief verrast bij het aanschouwen van een wedstrijd. Dit blijkt ook uit de statistieken: korfbal is een van de best bezochte zaalsporten met supportersaantallen van 500-1500 per competitiewedstrijd. Dalto heeft een zeer fanatieke, enthousiaste supportersvereniging de D-side genaamd. Zij slepen de spelers door de moeilijke momenten heen. Dalto speelt nog thuis in Health Center Hoenderdaal op 7 en 21 december, 18 januari, 15 februari, 1 en 15 maart.

Toch heeft Dalto nog een grote wens. ,,De veldkantine en kleedruimten op sportpark De Woerd zijn op dit moment absoluut niet passend bij een topsportvereniging. ‘’ 

advertentie
advertentie