20 november 2013 om 00:00 Nieuws

Nuttige 'verleiding' in de Eurowinkel

Uniek project voor sociale activering

DRIEBERGEN - ,,Deze locatie is erg geschikt voor dit project", zegt Sabine Hilckmann. ,,Er zijn hier allerlei vrijwilligers actief en de sfeer is losjes en uitnodigend zodat mensen heel gemakkelijk eens gaan rondkijken." Sabine Hilckmann en Francisca Lazet zitten wekelijks enkele dagen in een kantoortje van de Eurowinkel in Driebergen om mensen met een zeer lange afstand tot de arbeidsmarkt te 'verleiden' om weer mee te doen in de samenleving.

door Jan de Beer

Ook bij Wélnuh in Doorn en bij De Binder in Leersum vinden deze opmerkelijke sessies plaats. Het betreft een uitwerking van het gemeentelijke 'actieplan lokaal arbeidsmarktbeleid' waarover eerder dit jaar een raadsbesluit werd genomen. Daarin werd bepaald dat er doelgericht instrumenten moeten worden ingezet om inwoners die om allerlei redenen zeer laag op de participatieladder staan 'achter de voordeur vandaan te halen'. Het project loopt nu een maand en volgens Sabine en Francisca, die door de gemeente vanwege hun ruime ervaring op dit gebied als trajectbegeleiders werden ingehuurd, zijn de eerste resultaten zeer bemoedigend.

Dat het project de prikkelende naam 'De Verleiding' heeft gekregen, was volgens de beide coaches een welbewuste keuze. ,,De benadering die wij kiezen is verre van dwingend, het gaat er om dat mensen zich prettig voelen als ze hier komen. We stimuleren hen om over hun situatie na te denken en proberen hen enthousiast te maken voor de mogelijkheden om daar verandering in te brengen. Dat gaat in kleine stapjes waarbij ze voortdurend begeleiding krijgen. Het doel is dat zij een stukje hoger op de participatieladder komen.” Volgens Hilckmann en Lazet wordt bij dit ladderschema van zes treden uitgegaan. Bij de onderste trede gaat het om mensen die sterk geïsoleerd leven, gevolgd op de tweede trede door mensen die nog wel enige sociale contacten hebben. Op de derde trede staan inwoners die deelnemen aan georganiseerde activiteiten en bij trede vier betreft het mensen met onbetaald werk. Dan volgt nog de groep die met begeleiding betaald werk doet en tenslotte op trede zes de mensen met regulier betaald werk.

De groep waar men zich bij het project De Verleiding op richt, zijn de inwoners op de onderste drie treden. ,,Allemaal mensen met een zeer verschillende achtergrond”, vertellen de twee dames. ,,Het kan gaan om inwoners met een fysieke belemmering, of mensen uit het asielzoekerscentrum. Maar ook om langdurig werklozen die in de bijstand zijn geraakt of mensen met een verstandelijke beperking.” Uit cijfers van de gemeente blijkt dat er in Utrechtse Heuvelrug zo'n 530 inwoners in de bijstand zitten. Een deel hiervan is nog wel enigszins actief door bepaalde vormen van vrijwilligerswerk maar een groot aantal is volgens de gemeente 'onvoldoende in beeld' en doet, ook vanwege het ontbreken van een sociaal netwerk, niet meer mee. Sabine en Francisca menen dat de onfortuinlijke omstandigheden van deze mensen hier de belangrijkste oorzaak van zijn. Zij hebben inmiddels kunnen constateren dat het grootste deel van deze groep zeer open staat voor 'activering'. ,,Er zijn tot nu toe 80 mensen uitgenodigd om met ons een gesprek te hebben en die zijn vrijwel allemaal geweest. Slechts drie hebben niet gereageerd. Bovendien was er ook iemand die zelf reeds spontaan was langs gekomen.” Tijdens zo'n eerste gesprek wordt aan de hand van de kwaliteiten en beperkingen van de betrokkene in kaart gebracht welke ondersteuning mogelijk is. Op die basis wordt een trajectplan geformuleerd dat, na diverse vervolgstappen, kan uitmonden in een heuse werkervaringsplek. ,,Wat dat betreft is de Eurowinkel een prima omgeving voor dit project”, zegt Sabine nog eens. Cees van den Broek van de Eurowinkel beaamt dit. Hij heeft zijn kantoor gratis beschikbaar gesteld. ,,De aangeboden huur van de gemeente heb ik afgewezen”, zegt hij. ,,Ik vind het een prachtig project, helemaal in de geest van wat wij hier al doen.”

Op de foto staan: Francisca Lazet (links) en Sabine Hilckmann.

advertentie
advertentie