21 november 2013 om 00:00 Nieuws

Intentie Mountainbike Routenetwerk ondertekend

AMERONGEN- Vorige week donderdag hebben Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug (NPUH), Utrechts Landschap, Staatsbosbeheer en de Nederlandse ToerFiets Unie een intentieverklaring ondertekend om samen het mountainbiken op de Utrechtse Heuvelrug te verbeteren. Achterliggend doel is bij de MTB-achterban en de recreatieve medegebruikers in het NPUH op allerlei routes meer wederzijds begrip te kweken.

Door: Kees de Kroon

Het samenwerkingsverband Mountainbiken Utrechtse Heuvelrug gaat een Stichting worden waarvan de secretaris van het NPUH – zelf een gedisciplineerd MTB-beoefenaar- het secretariaat gaat aanvoeren.

De kiem van het initiatief werd al in 2007 door AXA Valleirenners uit Veenendaal gelegd. Vanaf 2012 werken de vier organisaties, die op de feestelijke bijeenkomst in de Tabaksschuur aan de Veenseweg in Amerongen hun handtekening op een groot bord zetten, al samen met drie regionale fietssportverenigingen.

De feitelijke aanleiding van het samenwerkingsverband is dat de duizenden wandelaars, fietsers, mountainbikers, ruiters enz. de Utrechtse Heuvelrug steeds beter weten te vinden en van elkaar hinder kunnen gaan ondervinden. Iedere activiteit laat zijn eigen zichtbare sporen achter: fietsband, prikstok, hoef- en pootafdruk. enz.. In de woorden van de directeur van de ToerFiets Unie Arjan de Vries: “wij zijn dankbaar in het rijtje van recreatieve sporters te mogen meedoen. Begrip kweken voordat ergernissen toeslaan is mogelijk. Wij weten van goede voorbeelden elders dat door zonering en onderling elkaar aan te spreken op gedrag meer wederzijds begrip ontstaat”. Vrijwilligers van de drie fietsverenigingen zullen zich onder leiding van de beide terreinbeherende organisaties gaan inzetten om routes te verlengen, aan te leggen en te beheren. Vooreerst in 2014 tussen Leersum en Rhenen. Routes worden meer aan elkaar geknoopt en toegankelijk gemaakt via aanrijplaatsen bij horecagelegenheden. Ook zal er spoedig een vignet voor mountainbiken komen. Het kost € 7,50 en zal via internet of de lokale horeca te koop zijn.

De vice-voorzitter van het NPUH, Jim van Notten hoopte dat alles in zodanige goede banen geleid mag gaan worden dat de MTB-er uiteindelijk van Rhenen tot station Hilversum kan fietsen om daar op de trein terug te kunnen. Een uitgebreid parcours dus, waardoor ‘wild-riders’zich niet meer op paden wagen, die voor wandelaars e.a. bestemd zijn.

Met een fietsband om de schouders met de tekst ‘Intentie MTB-routenetwerk- zetten de vier organisatievertegenwoordigers hun overeenkomst symbolisch kracht bij.

29

Op de foto v.l.n.r Jim van Notten (NPUH), Wout Neutel (Staatsbosbeheer), Saskia van Dockum (Utrechts Landschap) en Arjan de Vries (Nederlandse TourFiets Unie) bij de openbare ondertekening op het bord.

advertentie
advertentie