Traditie Nicolaasmarkt herleeft in Doorn

13 november 2013 om 00:00 Nieuws

Het idee is afkomstig van Johanneke Bosman, theologe en eigenaresse van de in religieuze artikelen gespecialiseerde webwinkel NicolaasNeri. Ze is geboren op 6 december en haar hele leven 'gek van Sint Nicolaas'.

DOORN - Met de Sint Nicolaasmarkt op zaterdag 23 november in en om de Sint Martinuskerk herleeft een traditie die teruggaat tot de Middeleeuwen. Niet het ontvangen van cadeaus, maar ondersteuning van de medemens en het delen met anderen staan centraal op deze markt.

Myra

Voor haar hobby verdiept ze zich in leven, legendes en tradities rond de Heilige Nicolaas die rond het jaar 300 in het Turkse Myra woonde. Aan hem zijn vele wonderen toegeschreven. Deze verschillende legenden hebben gemeen dat Sint Nicolaas uit naastenliefde mensen in nood helpt. Bijvoorbeeld wanneer een arme man zich gedwongen ziet zijn drie dochters als prostituee te exploiteren. Daarmee wil hij hun bruidsschat bijeenbrengen, zodat zij kunnen trouwen. Sint Nicolaas redt de vrouwen van de prostitutie door zakjes met geld of gouden bollen (er zijn verschillende versies) in hun schoenen te stoppen. Dat kinderen in de 21e eeuw hun schoen zetten, verwijst naar dit voorval.

Meer over dit initiatief in de krant van donderdag 14 november.

advertentie
advertentie