13 november 2013 om 00:00 Nieuws

Dierenambulance op weg naar keurmerk

MAARN – ,,We draaien op de goodwill van de samenleving. Als die ondersteuning wegvalt kunnen we ons werk niet meer doen”. Aan het woord is Fred Fiechter bestuurslid bij de Dierenambulance Woudenberg e.o. De inwoner van Maarn vindt het mooi om een lokaal doel met lokale mensen in stand te houden.

door: Monique José Timmermans

,,En gelukkig vinden velen dat met mij. Onze vrijwilligers, bedrijven die ons in natura steunen en financiële bijdragen die we mogen ontvangen zijn allemaal onmisbaar. Heel blij zijn we dan ook met het Plus-initiatief om de ‘statiegeldpot’ dit keer aan ons beschikbaar te stellen.” Dinsdag is door Tessa van Schaick het prachtige bedrag van € 837,- aan Eric Vreezen en Gesina Sok, voorzitter en secretaris van de Dierenambulance, overhandigd.

,,Dat geld kunnen we goed gebruiken voor de aanschaf van veiligheidsbroeken voor onze vrijwilligers die op pad gaan met de dierenambulance. Met een dienst die 24/7 actief is, komt het regelmatig voor dat je in het donker werkt. Kleding met reflecterende banden erop is dan onontbeerlijk voor de veiligheid. Jassen waren er al voor iedereen en nu kunnen ook de bijbehorende broeken worden aangeschaft. Fantastisch.”

De bestuursleden weten waarover ze praten. ,,Anders dan bij de meeste Dierenambulances draaien wij ook diensten. Behalve dat het mooi werk is, is het grote voordeel dat we zelf ervaren hoe het werkt in het veld. Dat zorgt er voor dat we de vrijwilligers beter kunnen begrijpen en ze beter kunnen begeleiden.”

Om de primaire taak voor de dieren ‘EHBO op de weg en vervoer naar een deskundig opvangadres’ goed te kunnen uitvoeren, zijn een goede organisatiestructuur en getrainde vrijwilligers belangrijk menen de bestuursleden. Zij zijn dan ook blij dat er een keurmerk voor dierenambulances in het leven wordt geroepen. ,,Nu kan iedereen een dierenambulancedienst starten. Ook zonder kennis van zaken of controle.”

,,Wij willen aan de eisen van het keurmerk voldoen, om te laten zien dat we al 17 jaar een deskundige dierenambulance zijn.” In de gesprekken daarover wordt samen met de ambulancediensten van Amersfoort, Nijkerk en Veenendaal opgetrokken. Hoe streng de eisen worden is nog niet geheel bekend, maar de Woudenbergse dienst ziet het met vertrouwen tegemoet.

Er wordt op vijf punten getest: organisatie en administratie, kennis en kunde dierenwelzijn, dierziekten en hygiëne, voertuig en uitrusting en tenslotte vooropvang van dieren. ,,Dat laatste is voor ons niet van toepassing. Door afspraken met asiels en dierenartsen in de omgeving kunnen we dieren gelijk op een deskundig opvangadres afleveren. En indien bekend uiteraard bij de eigenaar.”

Trainingen volgen de vrijwilligers nu ook. De nieuwe krijgen, nadat zij een proefperiode van drie maanden hebben meegedraaid op de ambulance, een uitgebreide training en de bestaande ploeg volgt jaarlijks een opfriscursus.

De Dierenambulance Woudenberg e.o. is een kleine organisatie en rijdt jaarlijks zo’n 700 à 800 keer uit. Dat is relatief weinig in vergelijking met bijvoorbeeld Amersfoort. ,,Maar in het agrarisch gebied bij Scherpenzeel en Woudenberg worden we minder vaak gebeld. Boeren bellen inmiddels wel wat meer dan vroeger, maar in dorpen en steden is het altijd meer.” In een derde van de gevallen betreft het een vogel in nood. Daarna gevolgd door katten en honden.

Meer informatie en contactgegevens staan op www.dierenambulancewoudenberg.nl

advertentie
advertentie