12 november 2013 om 00:00 Nieuws

Slechthorenden

HEUVELRUG - De raad van de gemeente Utrechtse Heuvelrug wil dat het college nagaat welke vormen van samenwerking tussen de Nederlandse Vereniging van Slechthorenden (NVVS) Midden-Nederland en de gemeente mogelijk zijn. De raad steunde hiertoe een voorstel van het CDA. Het college moet volgens het plan bovendien faciliteiten creëren voor slechthorenden, waardoor de bereikbaarheid en toegankelijkheid van de gemeente en gemeentelijke voorzieningen voor hen toenemen.

Benutten van kennis en kunde

HEUVELRUG - Het college van burgemeester en wethouders moet voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart enkele bezuinigingsvoorstellen presenteren aan de raad. GroenLinks/PvdA en D66 dienden een plan in voor de vorming van expertgroepen die de voorstellen moeten gaan maken. De groepen moeten zoveel mogelijk kennis bij inwoners mobiliseren, benutten en delen.

Verbeteren van het ondernemersklimaat

HEUVELRUG - Het ondernemersklimaat in de gemeente Utrechtse Heuvelrug moet verbeteren, dat stellen D66 en BVH naar aanleiding van het tweede MKB-rapport. Daaruit blijkt dat Utrechtste Heuvelrug slecht scoort op dat gebied, de gemeente bungelt onderaan in het onderzoek. In de raadsvergadering van vorige week donderdag vroegen de partijen het college met voorstellen te komen op welke wijze het ondernemersklimaat aangevuld en verbeterd kan worden. Het voorstel werd gesteund door alle partijen, behalve GroenLinks/PvdA.

Onderwijshuisvesting

HEUVELRUG - SGP en CDA willen dat het college een plan van aanpak opstelt en dat zo snel mogelijk naar de raad stuurt zodra de veranderingen in de budgettering voor zogenaamd lumpsum funderend onderwijs (buitenonderhoud en aanpassingen aan schoolgebouwen) door het rijk zijn vastgesteld. Het plan kwam unaniem door de raad.

In 2015 hevelt het rijk een groot bedrag over uit het gemeentefonds, naar de gemeenten. Volgens onderzoek van het ministerie is gemiddeld een half miljoen euro per school voor het primair onderwijs nodig en drie miljoen voor scholen van het voortgezet onderwijs. In de begroting van 2014 en de meerjarenbegroting is hiermee geen rekening gehouden.

Financiële stresstest

HEUVELRUG - Vanaf het voorjaar worden de financiële risico's van de gemeente Utrechtse Heuvelrug onderzocht in een zogenaamde stresstest. Een voorstel van partijen D66 en BVH daartoe werd vorige week door de gemeenteraad unaniem aangenomen. De stresstest moet in het voorjaar worden uitgevoerd, zodat gebruik kan worden gemaakt van de meest recente cijfers uit de jaarrekening 2013.

Fijnstof

HEUVELRUG - De toenemende hoeveelheid fijnstof in de lucht was voor D66, GLP, CDA, SP en CU reden om vorige week een motie in te dienen die het college oproept de fijnstofproblematiek in de gemeente en de beïnvloedingsmogelijkheden van het college in kaart te brengen. De zorg komt voort uit de onzekerheid waar problemen met fijnstof het grootst zijn en over welke meetwaarden het gaat. Bovendien is niet duidelijk welke mogelijkheden de gemeente heeft om de fijnstofuitstoot te beperken. Alle fracties stemden in met de motie.

advertentie
advertentie