12 november 2013 om 00:00 Nieuws

Molen Maallust maakt miljoenste omwenteling

Amerongen- Een klein feestje is gevierd op de molen Maallust, op zaterdag 9 november.

De een-miljoenste omwenteling van het machtige wiekenstel van de Amerongse molen is afgerond. In de ruim drie jaar na de restauratie en oplevering aan Het Utrechts Landschap heeft Maallust zo’n 90.000 kg graan vermalen tot meel. Een miljoen omwentelingen waren daarvoor nodig; en 3 vrijwillige molenaars en hun 5 leerlingen hebben er veel liefde en vrije tijd in gestoken om de molen draaiend te houden.

Een mooi moment, deze miljoenste omslag, om Maallust even in vrijstand te laten draaien.

Door Manus van Gent.

Ogenschijnlijk is er niets aan de hand bij molen Maallust, op deze zaterdagochtend.

Alleen de vrolijk wapperende vlaggetjes aan de draaiende wieken en de wat grotere bedrijvigheid in en om de molen doen iets bijzonders vermoeden.

Alle drie de molenaars ( 1e molenaar Hans Gijsbers, Ben Brinkman en Arie kooijman en hun 4 molenaarsleerlingen) waren wat nerveus in de molen bezig. Er werd scherp gelet op het tellertje boven op de hoge as in de molen. Dat instrument had tot nu toe alle omwentelingen geteld en de miljoenste tik werd vanochtend verwacht. Drie medewerkers zaten in de nok nauwlettend de teller en de windkracht te observeren, om op het precieze moment aan de molenaar op de belt het sein te geven de molen in vrijstand te trekken.

De voorspelling van dit mooie moment klopte voortreffelijk: om 10.25u werd van bovenuit de molen geroepen dat de stand van 1 miljoen was bereikt.

Bijzonder is wel dat de teller niet stopt bij een miljoen, maar daarna doorgaat op 1.000.001 enz. Kennelijk is zo’n molen bedoeld om bijna eindeloos te draaien.

Het maalwerk werd even stil gezet bij deze miljoenenslag en er werd getrakteerd op saucijzenbroodjes en koffie in het molenaarshome naast de belt.

Tijdens het gedenkwaardig koffiekwartiertje merkte 1e molenaar Gijsbers op: “ Dat onze molen nu al een miljoen omwentelingen heeft gedraaid, is best wel een mijlpaal voor een beltmolen die alleen wordt bediend door vrijwilligers, en dan slechts op een, soms twee dagen per week. Als er wind is natuurlijk. We gaan vol enthousiasme door met dit boeiend werk. We doen net als de teller: op naar het volgende miljoen.

In Maallust zijn twee maalkoppels: een voor consumptie meel en een voor veevoeder.

Het consumptiemeel wordt verkocht in de molenwinkel (bemand door vrijwilligers), op zaterdag van 1000u tot 1600u. De thuisbakker kan hier terecht voor allerlei meelproducten als o.a. broodmeel, cakemix, oliebollenmeel, gist en spelt. Bakkerij Overeem verkoopt speciaal Molenbrood en bij zijn buurman Slagerij Van Ginkel is overheerlijke balkenbrij ( basis molenmeel) te koop”.

Meer informatie over bezichtiging en over de molenwinkel?

www.molenmaallust.nl

advertentie
advertentie