Enquete: meerderheid is vóór koopzondag

1 november 2013 om 00:00 Nieuws

HEUVELRUG - Veel inwoners maken gebruik van de koopzondag. Dat blijkt uit een eerste enquête van de gemeente. Drie maanden na het begin van de proef met de zondagsopenstelling, zegt meer dan de helft van de deelnemers weleens op zondag een winkel binnen te stappen, of dat binnenkort te gaan doen.

Doornaars spannen de kroon: bijna zeven van elke tien inwoners die de enquête invulden, zeiden op zondag te winkelen. Ook in andere dorpen zijn de voorstanders van de koopzondag in de meerderheid, alleen in Leersum en Overberg blijven de meeste inwoners liever thuis. Onder bijna alle leeftijdsgroepen zijn er meer voor- dan tegenstanders te vinden. Alleen de senioren van Utrechtse Heuvelrug keren zich massaal tegen de zondagsopenstelling. Ook de meeste ondernemers zijn niet enthousiast: volgens de gemeente reageerde 56 procent van de ondervraagde winkeliers negatief. Maar negen van de tien winkeliers die hun winkeldeuren wél op zondag openen, hebben positieve ervaringen en zeggen een omzetverhoging te hebben ingeboekt.

Tot dusver heeft de koopzondag nauwelijks voor overlast in de woonomgeving gezorgd. Vier van de vijf Heuvelruggers zeggen geen hinder van winkelend publiek te hebben ondervonden. Wel vindt dertien procent dat er sprake is van verstoring van de zondagsrust. Deelnemers aan de enquête kregen ook vragen over de toekomst van de zondagsopenstelling voorgeschoteld. Bijna de helft van hen vindt dat de koopzondag op z'n minst voor de supermarkten moet worden voortgezet. Maar de tegenstanders vormen met 38 procent een niet onaanzienlijke minderheid. De proef met de koopzondag duurt nog tot eind december.

advertentie
advertentie