29 oktober 2013 om 00:00 Nieuws

Bloemencorso 2013 positief afgesloten

LEERSUM – Het waren vooral positieve geluiden die donderdagavond 24 oktober overheersten op de afrekenavond van het Bloemencorso 2013. De penningmeester boekte een batig saldo; de bouwers hadden een financiële meevaller en de jury was tevreden over de kwaliteit van de wagens. Hans Charvát was tevreden over het eerste corso onder zijn voorzitterschap.

door Jan Meijer

Op de afrekenavond staan de financiën hoog op de agenda. Penningmeester Dirk van Manen maakte aan alle onzekerheid een einde door te vertellen dat de boeken van 2013 een dikke plus afgesloten zijn. De bouwers – zij worden vergoed per hoeveelheid bloemen van hun wagens – kunnen een bedrag tegemoet zien dat nog niet eerder zo hoog was. Marloes Rijsmus van de zondagcommissie meldde een resultaat van de zondagopbrengst dat als een topper de geschiedenis ingaat.

Nog een tevreden penningmeester was Jan Fontijn namens de Vrienden van het Corso. Ook hij had een goed jaar, maar ziet het aantal ‘Vrienden’ afnemen. Dat was één van de weinige minpuntjes.

Het is bekend dat het jaar na een jubileum vaak wat gas wordt teruggenomen. Dat was met het 61-ste corso niet anders en daarom waren de bouwers méér dan tevreden over de waardering van de jury, die bijna voltallig aanwezig was. Bas Matthijssen uit Zundert voerde het woord Het was een mooi en gedegen corso, met creatieve vondsten. Toch probeert de jury met hun kritische noten de bouwers scherp te houden. Daarom schromen de juryleden niet de punten ter verbetering aan te reiken. Zo kreeg de Bouwgroep De heuvelrug te horen dat bij hun wagen met de vele soorten klokken de sterke figuur in het hart van de wagen moeilijk voor het publiek te zien was. Verder blijft de jury hameren op het beeld verstorende effect van de trekker vóór de wagen. Een pluim voor de stoetbegeleiding besloot het juryverhaal omdat de rondgangen vlekkeloos waren verlopen.

Voorzitter Hans Charvát is alweer met zijn gedachten bij 2014 en het 62-ste corso op zaterdag 16 augustus. ,,Door het positieve financiële resultaat maken we nu al een goede start. De presentatieavond is vroeger dan normaal, op 15 maart en op 31 mei gaan we een ‘Crazy Bingo’ organiseren. Daar wordt binnenkort meer over bekend gemaakt. We gaan verder met een zeskoppig bestuur die meer commissies gaan aansturen. Het bemensen daarvan is geen probleem, er hebben zich al veel vrijwilligers gemeld. We gaan uitzoeken wie er waar het beste kan worden ingezet.’’ Eén verrassing kon Charvát al prijsgeven: EMM doet weer mee in de corsostoet. De wagen is er, de organisatie eromheen komt zeker rond.

advertentie
advertentie