Uurwerkspecialist met hart en ziel

29 oktober 2013 om 00:00 Nieuws

DOORN - Het beroep van uurwerkmaker is binnen het geslacht Kinkhorst vele generaties terug te voeren. Roel Kinkhorst en dochter Roellie van Brenen zijn niet van deze lijn afgeweken. Sinds 1998 werken ze samen in hun Uurwerk-Reparatieatelier R&R Kinkhorst, en bieden hun klanten volledige service bij het onderhoud en reparatie van hun tikkende kostbaarheden.

door Caro van den Berg

Toen Roellie van Brenen in 1998 van de horlogevakschool kwam en in het bezit was van zowel haar diploma uurwerktechniek als haar ondernemerspapieren vonden vader en dochter de tijd rijp om samen het uurwerk reparatie atelier op te richten.

Inmiddels hebben ze met hun bedrijf een brede klantenkring opgebouwd en werken ze voor diverse juweliers in de regio. Het zijn uurwerkspecialisten in hart en nieren: ,,Dit beroep is al sinds 1842 in onze familie. Wij houden gewoon erg van alles wat met uurwerken te maken heeft", vertelt Van Brenen. Vader Roel (61) sluit zich hier graag bij aan. Terwijl hij telefonisch een klant te woord staat is duidelijk dat hij het liefst in zijn atelier bezig is. Vanwege het jonge gezin van Van Brenen werkt zij alleen de ochtenden voor het atelier. Terwijl senior zich bezighoudt met de reparaties neemt zijn dochter de administratieve organisatie voor haar rekening. ,,Maar als er klussen tussendoor zijn pak ik die aan hoor", voegt ze toe.

Merkhorloges

Terwijl (klein)zoon Luca van bijna 12 binnenkomt, vertellen Kinkhorst en dochter Roellie over de service die zij bieden. ,,Mensen bellen vaak voor een afspraak. Dan halen we de klok desgewenst thuis bij de klant op. Wij vinden het belangrijk om na de reparatie de klok ook weer zelf terug te hangen. Dan kunnen we kijken of hij aan de muur ook goed loopt". Naast klokken bestaat een deel van de werkzaamheden uit horloges. ,,Dat loopt uiteen van waterdicht testen tot reparatie of het vervangen van een batterij." Ook merkhorloges krijgen vader en dochter regelmatig binnen. ,,Wij werken samen met importeurs en kunnen alle onderdelen bestellen, mensen kunnen dus met uiteenlopende merkhorloges bij ons terecht."

Over de toekomst maakt dochter Roellie zich geen zorgen. ,,Vader gaat nog wel een tijdje door, hij houdt van zijn vak, van een klokje wordt hij vrolijk. Daarbij is het wel heel precies werk, maar fysiek niet zwaar. Het is zittend te doen". Of kleinzoon Luca de traditie voortzet valt te betwijfelen. ,,Ik wil op een truck rijden", vertelt hij enthousiast over zijn toekomstdromen. Toch zal ook in de toekomst het ambt binnen het geslacht voortgezet worden. ,,Vader heeft een broer die ook in het vak zit. En hij heeft drie zonen", aldus Van Brenen.

Uurwerk-Reparatieatelier R&R Kinkhorst, Kievit 4, 3941 NL Doorn. Telefoon 0343-421098. Het afleveren van uurwerken kan elke doordeweekse ochtend van 09.00 - 12.00 uur.

Fotobijschrift: Roel Kinkhorst is het liefst bezig in zijn atelier aan huis.

advertentie
advertentie