Voorwaardelijke gevangenisstraf voor belaging buren

17 oktober 2013 om 00:00 Nieuws

LEERSUM - Een 77-jarige man uit Leersum is donderdag door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van een maand. Ook moet de man de geldboete van 4.500 euro betalen die hem eerder voorwaardelijk werd opgelegd. De rechtbank achtte de man schuldig aan belaging van zijn buren.

Op de zitting van 3 oktober werd duidelijk dat de verdachte al jarenlang ruzie heeft met zijn buren. In het verleden werd de man eerder veroordeeld voor strafbare feiten rondom de ruzie. De verdachte maakte een aantal foto's van zijn buren en verstuurde twee brieven naar de gemeente waarin hij zijn buurman uitmaakte voor pathologische leugenaar.

De rechtbank heeft bij het opleggen van de straf rekening gehouden met de rol van de buurman, die zelf ook al lange tijd opnames maakt van de woning van de verdachte. Ter zitting werd duidelijk dat een mediator in gesprek is met zowel de verdachte als de buren om tot een oplossing te komen. De rechtbank vindt het belangrijk dat beide partijen, dus ook verdachte, nu eindelijk zoeken naar een definitieve oplossing. De feiten waar het nu om gaat, zijn ook niet ernstig genoeg voor een gevangenisstraf zoals door de officier van justitie is geëist.

De verdachte heeft met zijn gedrag op stelselmatige, indringende wijze gedurende langere tijd inbreuk gemaakt op de persoonlijke levenssfeer van zijn buurman en bij hem gevoelens van angst opgeroepen. De rechtbank legt daarom naast de voorwaardelijke maand gevangenisstraf, de geldboete van 4.500 euro op en verlengt de proeftijd van een eerder opgelegde straf van twee naar drie jaar. Dit betekent dat als de verdachte in de proeftijd opnieuw een strafbaar feit pleegt, hij alsnog de voorwaardelijke gevangenisstraf van 166 dagen uit moet zitten.

advertentie
advertentie