15 oktober 2013 om 00:00 Nieuws

Ondernemers zijn ontevreden

Rapportcijfers

voor gemeente

onder de maat

HEUVELRUG – De gemeente is nog steeds niet populair bij ondernemers. Ook dit jaar bungelt Utrechtse Heuvelrug weer onderaan de provinciale ranglijst van ondernemersvriendelijke gemeenten. Een mentale dreun voor de gemeente, die dacht net op de goede weg te zitten.

door Michiel Schaaij

De populariteit van gemeenten bij ondernemers werd onderzocht door het Groningse Advies- en onderzoeksbureau Lexnova, in opdracht van MKB Nederland en in samenwerking met het Ministerie van Economische Zaken. De initiatiefnemers willen gemeenten prikkelen om het lokale ondernemersklimaat te verbeteren. Voor wethouder Bert Homan van economische zaken is er werk aan de winkel, want Utrechtse Heuvelrug blijkt de op één na slechtst presterende gemeente van Nederland te zijn.

Streng beleid

,,Dit valt wel rauw op ons dak”, zegt burgemeester Frits Naafs. Maar hij begrijpt best dat ondernemers niet altijd blij zijn met het strenge ruimtelijke beleid van het college. Zijn ambtgenoot bij provinciaal koploper Bunschoten merkte onlangs op, dat in Utrechtse Heuvelrug bomen belangrijker zijn dan ondernemers. ,,Onze gemeente staat inderdaad niet alles toe, maar daarom zien de dorpen van Utrechtse Heuvelrug er juist zo mooi uit”, denkt Naafs.

Aan het lijntje houden

Ook in het vorige MKB-onderzoek was de gemeente provinciaal hekkensluiter. Homan stelde zich vervolgens ten doel ,,in het linker rijtje” te komen. Maar de rapportcijfers die ondernemers nu aan Utrechtse Heuvelrug uitdelen, geven nog maar weinig blijk van verbetering. Zo worden de snelheid van werken en de vergunningverlening met ruime onvoldoendes gewaardeerd. ,,Als ondernemers één ding niet willen, is het om aan het lijntje gehouden te worden”, weet Gerard Weck van de Kamer van Koophandel.

Magere vijfjes

In het onderzoek scoren ambtenaren van Utrechtse Heuvelrug magere vijfjes voor betrouwbaarheid en deskundigheid. Ook schort het aan de communicatie en het begrip voor ondernemers. ,,Maar een cultuuromslag bij ambtenaren duurt lang, dat is een proces”, aldus Homan. Het enige criterium waarvoor bedrijven de gemeente een voldoende geven, is de snelheid van betalen.

Politiek staartje

Voor ambtenaar Joke Grootveld is de uitslag van het MKB-onderzoek zuur. Ze is contactfunctionaris voor het bedrijfsleven bij de gemeente en kreeg de laatste tijd juist positieve reacties van ondernemers. De kwestie krijgt nog een politiek staartje, want raadslid Gera Hensbergen (BVH) heeft de uitkomst van het MKB-onderzoek geagendeerd voor de raadscommissie Bestuur en Middelen van 14 november.

Michiel Schaaij

www.dorpsjournalist.nl

________________________________

Bij aankomst bij de Koninklijke BDU is dit bericht gecontroleerd op de aanwezigheid van virussen.

________________________________

advertentie
advertentie