'Interesse in winkels Bakkerij Bos' (update)

12 oktober 2013 om 00:00 Nieuws

MAARSBERGEN - Er is een beperkte doorstart van de één maand geleden failliet verklaarde Bakkerij Bos. Alleen de bakkerij in Maarsbergen blijft open. De andere bakkerij, in Ede, gaat dicht. Van de zeven winkels blijft voorlopig alleen die aan de Prins Bernhardlaan in Veenendaal open. Wel bestaat de mogelijkheid dat deze winkel wordt doorverkocht aan een geïnteresseerde partij. De andere winkels in Ede, Veenendaal, Heelsum en Oosterbeek zijn vanaf maandag deze week dicht. Curator Henk Pasman van het Utrechtse advocatenkantoor Wijn & Stael laat weten dat voor nog twee winkels belangstelling is. Deze week wordt duidelijk of ook deze winkels open kunnen blijven.

In de nieuwe constructie is werk voor 25 tot 30 mensen. Voor de overige werknemers betaalt het UWV de lonen door tot 21 oktober, zes weken na het uitspreken van het faillissement. CNV Vakmensen heeft één lid bij Bos en die wordt individueel geholpen. Bestuurder Peter van der Put van FNV Bondgenoten zegt dat een collectief ontslag nog niet aan de orde is. ,,Volgens mij is er geen sociaal plan en trouwens, van een kale kip kun je niet plukken. De vraag is wel hoe kaal de kip is, dat weten we niet. De FNV heeft, voor zover wij weten, geen leden bij Bos en dan houden wij ook enigszins afstand, tot we aangesproken worden. De curator is in de eerste plaats bezig met de schuldeisers en de mogelijkheden van een doorstart en daar zijn wij niet bij betrokken."

Het failliet verklaren van Bakkerij Bos alsmede het zo goed als mislukken van de doorstart is opmerkelijk omdat eind vorig jaar nog de bakkerij en winkels van bakker Van Snippenberg uit Ede werden overgenomen. Pasman heeft de indruk dat Bos ,,zich heeft verslikt in de overname van Van Snippenberg." Bij het uitspreken van het faillissement verklaarde Pasman desgevraagd dat hij weliswaar kansen zag op een doorstart van Bakkerij Bos, maar ,,dat dit nooit zeker is voor het zover is." Hij zegt nu dat er weliswaar met belangstellenden voor een overname is gesproken. Die hadden zich gemeld of de curator had ze zelf benaderd. Maar dat heeft niet tot succes geleid. ,,Ik had het liefst gehad dat één partij het geheel aan bakkerijen en winkels had overgenomen."

Bakkerij Bos heeft een rijke traditie, die terug gaat tot december 1910. Toen begon Hendrikus Bos in Maarsbergen met een bakkerij en het bezorgen van brood en banket. In 1999 werd de productie in de broodbakkerij geautomatiseerd. Inmiddels is de vijfde generatie in het familiebedrijf aangetreden.

advertentie
advertentie