Onderzoek SP: 'Geen behoefte aan koopzondag'

9 oktober 2013 om 00:00 Nieuws

HEUVELRUG - Volgens een eigen onderzoek van de SP Heuvelrug is er onder kleine winkeliers in de gemeente Utrechtse Heuvelrug nauwelijk behoefte om op zondag open te gaan. In totaal werden 139 kleine winkeliers naar hun mening gevraagd, 69,06 procent van hen is tegen de zondagsopenstelling. Een kleine 24 procent is voor.

,,Voor of tegen, de SP vroeg ook naar de bereidheid om mee te doen. 71,94 procent is niet van plan op zondag open te gaan. 21,58 procent gaf aan incidenteel wel op een zondag open te willen, het liefst tijdens de feestdagen in december. Een zeer kleine minderheid van slechts 3,6 procent van alle ondervraagden zegt elke zondag open te gaan", aldus de SP.

Uit het onderzoek komt volgens de SP verder naar voren dat de meeste kleine middenstanders momenteel al zes dagen per week werken en niet van plan zijn om hun enige vrije dag op te geven. Bovendien verwacht men nauwelijks meer omzet en is men juist bang voor inkomstenverlies door extra personeelskosten. Een aantal winkeliers verwacht inkomsten mis te lopen, omdat de klant op zondag voor zijn brood of stukje vlees naar de supermarkt gaat, constateerden de socialisten.

,,De mening van supermarktketens is niet meegenomen in dit onderzoek, het ging ons om de kleine winkeliers met weinig of geen personeel. Bovendien hebben de supermarkten zich al duidelijk uitgesproken voor of tegen te zijn."

Het rapport is bij de SP op te vragen (mail naar: utrechtseheuvelrug@sp.nl) en verschijnt binnenkort op de lokale website van de SP: http://utrechtseheuvelrug.sp.nl/.

advertentie
advertentie