9 oktober 2013 om 00:00 Nieuws

Trappelend voor ‘de sprong over de A12’

DRIEBERGEN- Met de opening van het ecoduct Mollebos op de A12, op landgoed Noordhout - iets voorbij de Traay - werd eergisteren formeel 4000 ha aan het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug (NPUH) toegevoegd. De noordgrens vormt nu de A28. Een waardevolle impuls om natuur, landschap en cultureel erfgoed in onze regio te verstevigen.

Door: Kees de Kroon

Volgens gedeputeerde de heer Bart Krol een felicitatie waard voor het gehele robuuste natuurgebied van nu 10000 ha. En dat in deze tijd van minder geld voor natuur en discussies over Nationale Parken. De provincie ondersteunde dit project niettemin van harte: begin september ging de aanvraag naar de Staatssecretaris van Economische Zaken, eergisteren kwam ’s-morgens de goedkeuring, ’s-middags de opening en sinds gisteren in werking.

Footprints

Voortvarendheid evenzeer bij het wild. Al afgelopen weekend bleek dat ter plekke bij een excursie ter gelegenheid van de ‘Week van het Landschap’. Op het moment dat de lokale boswachter van het Utrechts Landschap kon antwoorden op een kritische vraag naar het nut van een ecoduct baande zich door het weelderige struweel langszij plots een ree. Vossen, dassen, boommarters, vlinders en tot mestkevers toe hebben de overgang al gevonden. Meestentijds feilloos geregistreerd met zogenoemde ‘footprints’: midden over de traverse kruist een aangeharkt voetpad over de hele breedte de doorgang.

Eendracht maakt macht

Onder het toeziend oog van een zestigtal direct betrokken bestuurders, beheerders en vertegenwoordigers van natuurgebruikersverenigingen verrichtten de heren Krol en Wijte ( voorzitter van het NPUH) de openingshandeling. Die bestond uit de onthulling van een tekstbord, symbolisch verwoord in het thema ‘sprong over de A12’, juist op het moment dat een kudde schapen zich vanover het viaduct haar opwachting maakte. De voorzitter sprak van een historisch feit voor het nieuwe vergrote Nationaal Park. Er ligt nu een uitdaging om eendracht te scheppen in een machtig groot gebied. Een oppervlakte, die nu wel zijn maximum aan grootte heeft bereikt om regionaal begrijpelijk te blijven temperde een van de bestuurders de uitbreiding. Een langgekoesterde uitbreiding, maar nu: tot hier en niet verder.

De toekenning van een cheque van € 10000 van het Streekfonds Utrechtse Heuvelrug voor eenduidige bebording in het vergrote Nationaal Park was als ‘boter bij de vis’ in de woorden van dank van de heer Wijte aan de voorzitter van het Fonds, de heer Daan Vergunst.

advertentie
advertentie