8 oktober 2013 om 00:00 Nieuws

Eerste blik op Zanderij

MAARN – Tijdens een rondleiding over de werkweg van de zandafgraving kregen belangstellenden deze week de mogelijkheid om een kijkje te nemen in het tot november gesloten gebied. Na jaren van rust zijn de werkzaamheden van het Recreatieschap Midden Nederland gestart die openstelling mogelijk maken.

door: Monique José Timmermans

Louk Welter ging voor op de route die straks voor wandelaars, zonder hond en/of fiets, toegankelijk wordt. Onderzoek naar de mogelijkheden om het gebied ook bereikbaar te maken voor rolstoelen, wandelwagens of scootmobielen heeft een negatieve uitkomst voor deze groepen. ,,Dan zouden er veel grotere ingrepen in het natuurgebied moeten worden gedaan dan wenselijk. Het realiseren van een ‘kussend toegangshek’ waarover is gesproken, is niet voldoende. De ondergrond van het bestaande pad is ongeschikt en het is een bewuste keuze om geen nieuwe paden aan te leggen”, aldus Welter.

Ook zwemmen en vissen behoort niet tot de mogelijkheden. ,,Zwemwater dient in Nederland aan eisen te voldoen. Het water mag niet te snel diep worden en dat is hier wel het geval.” De langs de oevers en op de voormalige ‘stranden’ aangebrachte beplanting is inmiddels zo volgroeid dat de gang naar het water wordt belemmerd. Dat hierdoor ook het water grotendeels aan het zicht wordt onttrokken, is wellicht jammer, maar er blijft voldoende interessants over om te zien.

Dat laatste vertelt een van de deelnemende wandelaars die met een ‘IVN-bril’ kijkt. ,,Ik ben gids voor het IVN en het is fantastisch om hier wandelingen te organiseren. Er is zoveel te vertellen over de flora en fauna, alleen al bijvoorbeeld door het enorme hoogteverschil.” Volgens Welter is er zeker te praten over de mogelijkheden die het Recreatieschap het IVN kan bieden. Het zwerfsteneneiland blijft alleen onder leiding van een gids te bezoeken. Op de dam naar het eiland wordt een hek geplaatst.

De komende weken wordt nog hard gewerkt aan de toegang tot het gebied van de zandafgraving. Twee trappen vanaf de Bergweg, waarvan één nabij het restaurant Onder de Pannen waar ook geparkeerd kan worden, zijn in aanleg. Net als de brug over het water aan de westzijde van de plas. ,,Door over deze brug te lopen in plaats van om het water heen, blijven de wandelaars op grotere afstand van het over de A12 aangelegde ecoduct.”

Het Recreatieschap verwacht dat zij de Zanderij medio november kan openstellen voor het publiek.

advertentie
advertentie