Ingezonden: 'O ironie!'

7 oktober 2013 om 00:00 Nieuws

Voorbije zaterdag was het duurzaamheiddag. Ook het nieuwe gemeentekantoor werd daarom voor de burgerij opengesteld. Maar niet alleen het nieuwe gemeentekantoor. Ook de deur van de burgemeesterskamer in het cultuurhuis stond voor het publiek wijd open. En dan met name voor kinderen. Die daar een foto konden laten maken en met de originele ambtsketen om.

Dat de burgemeesterskamer tijdelijk een kinderkamer wordt ,dat is nog tot daar en toe. Maar dat de ambtsketen daarbij even als een stuk speelgoed moet fungeren dat lijkt me een brug te ver. De ambtsketen, betekenisdrager van het officiële gezag, tijdelijk degraderen tot een ludiek speeltuig getuigt van weinig historisch besef. Daarnaast wordt ook de symbolische kracht van de ambtsketen, als representatie van het officiële gezag, verzwakt. De burgemeester met keten noemen we niet voor niks gezagsdrager.

Dit (populistisch) gedoe van de gemeente is in wezen een aanslag op het officiële gezag. De waxinelichtjesgooier naar de gouden koets op Prinsjesdag kan er over meepraten wat een aanslag op het (symbolisch) gezag met zich mee kan brengen.

Dat deze actie van de gemeente ook nog wordt georganiseerd op een duurzaamheiddag ironiseert dit optreden alleen maar. Jammer!

Mathieu van Meijel, Driebergen

advertentie
advertentie