Officier wil Leersumer in de cel hebben

4 oktober 2013 om 00:00 Nieuws

LEERSUM - In niets lijkt een 77-jarige een verdachte uit Leersum op een monster. Toch heeft hij zich ooit zo omschreven in een brief aan potentiele kopers van de woning van zijn buren aan de Rijksstraatweg. De onopvallende, maar keurig geklede Leersumer, vroeg donderdag in de rechtbank in Utrecht aan de media om hem geen monster meer te noemen.

Hij wilde ook dat er geen opnamen worden gemaakt tijdens de behandeling van de zaak in de rechtbank in Utrecht. Dat verzoek wees de rechtbank af. De bejaarde Leersumer, een voormalig leraar geschiedenis, is nu al voor de vierde keer gedagvaard wegens het stalken van zijn buren. Hij liep zelfs nog in twee proeftijden. Hij mag zijn buren niet lastig vallen en zeker niet fotograferen. Maar toch is hij vorig jaar weer begonnen met het maken van foto's.

Volgens de Leersummer maakt hij die foto's wegens de civiele zaak die hij uitvecht met zijn buren. Die zaak speelt al tien jaar. Het is ooit begonnen als een ruzie om overpad. Sindsdien valt de verdachte zijn buren lastig. Hij is ook steeds veroordeeld. Zijn buren voelen zich al tien jaar lang onveilig in hun eigen woning. Ze slapen slecht vanwege de constante dreiging, schreven ze aan de rechtbank.

De verdachte stuurde naar de gemeente brieven waarin hij zijn buurman beschuldigt van fraude. Dat is volgens de officier van justitie vuilspuiterij. De officier vertelt aan het begin van de zaak dat er een nieuwe aangifte ligt. Ze eist zes maanden cel waarvan drie voorwaardelijk tegen de Leersumer. Ook de twee proeftijden wil de officier uitvoeren. Dat zijn nog eens 166 dagen cel en 4500 euro boete. Daarnaast vraagt de officier een schadevergoeding van 5000 euro voor de buren.

Raadsman Kiela benadrukt dat de Leersummer veel te oud is voor de gevangenis. Kiela vindt de feiten ook te klein voor een gevangenisstraf. Ook vindt hij het onrechtvaardig dat er niets is gebeurd met aangiftes van de verdachte tegen de buren.

De uitspraak volgt op donderdag 17 oktober.

advertentie
advertentie