30 september 2013 om 00:00 Nieuws

Ontdek de pleegouder in je buurt

LEERSUM - Onder het motto ‘Ontdek de pleegouder in je buurt’ organiseert Pleegzorg Nederland op zaterdagmiddag 5 oktober 2013 een ontmoeting bij pleegouders thuis. Het doel is om de aandacht te vestigen op het belang van pleegzorg en het schrijnende tekort aan pleegouders in ons land. Meer dan honderd pleeggezinnen openen tussen 14.00 en 17.00 uur hun deuren voor het grote publiek. Onder hen ook Daniëlle Vogelpoel en Benno Meijer op De Uitweg 5 in Leersum.

Pleegzorg Nederland heeft inmiddels de beschikking over 16.330 pleeggezinnen. Dat lijkt veel, maar afgezet tegen het feit dat vorig jaar 20.949 kinderen gebruik maakten van pleegzorg, betekent dat dat er behoefte is aan meer pleeggezinnen. ,,Daarom doen wij graag mee aan deze landelijke open dag. We willen mensen die misschien al wat langer spelen met de gedachte zich in te schrijven in de gelegenheid stellen via ons kennis te laten maken met de realiteit,’’ vertelt Daniëlle Vogelpoel. ,,Wij zaten met dezelfde vragen en keuzes als de belangstellenden nu. Vanuit onze ervaringen en verhalen willen wij vertellen wat het betekent om pleegouder te worden en pleegouder te zijn,’’ vult Benno Meijer aan.

Er zijn zoveel verschillende gevallen waarin een pleeggezin een oplossing kan bieden. ,,Bijna altijd is er iets aan de hand, vaak kan een kind er niets aan doen. Het kan gaan om een uithuisplaatsing, maar ook om een kind dat zijn ouders heeft verloren. Het kan om een permanente situatie gaan, maar ook om een weekendplaatsing, dan wel juist een doordeweekse oplossing. Ook komt het voor dat het om een korte periode gaat. Iedereen kan zich aanmelden en zijn specifieke mogelijkheden aangeven. Wie specifieke wensen heeft, kan dat aangeven. Zo kan de woonsituatie van invloed zijn en kan men de leeftijdscategorie waaraan men de voorkeur geeft daaraan relateren, evenals het wel of juist niet opvangen in een situatie met eigen kinderen. Maar altijd zal Jeugdzorg via gesprekken komen vaststellen of de geboden situatie past bij de gewenste omgeving voor het kind. Daarvoor is de screening die Jeugdzorg uitvoert uitermate belangrijk.’’

Mark Bent, woordvoerder Jeugdzorg Nederland: ,,Zo zijn onze huidige pleegouders ook onze ambassadeurs. Omdat het aanbod aan pleeggezinnen niet altijd aansluit op de vraag van de kinderen op de wachtlijst voor pleegzorg zijn nieuwe pleeggezinnen hard nodig.”

,,We hopen dat ouders die nog met vragen zitten, ons zaterdag komen bezoeken. Wellicht dat we voor hen de ontbrekende antwoorden hebben. Misschien heeft iemand van een situatie gehoord dat een kind elders moest gaan wonen en hebben zij zich afgevraagd of zij dat niet ook kunnen doen. Daarover praten, kan helpen bij het uiteindelijk nemen van de beslissing daarna.’’ Wie zich vooraf wil oriënteren kan terecht op www.pleegzorg.nl

advertentie
advertentie