Inwoners ontwerpen spoortunnel Maarsbergen

26 september 2013 om 00:00 Nieuws

MAARSBERGEN - De markt kan aan de slag met het ontwerp van bewoners van Maarsbergen voor de tunnel onder het spoor voor de N226. Als het ontwerp binnen budget gerealiseerd kan worden, gaan de provincie, gemeente en ProRail het aangepaste ontwerp uitvoeren. Dit is woensdagavond samen met het dorpscomité gepresenteerd aan de inwoners van Maarsbergen.

In het originele plan van de provincie Utrecht, gemeente Utrechtse Heuvelrug en ProRail ging de provinciale weg alleen onder het spoor door. In het ontwerp van de bewoners is de tunnel langer en loopt hij ook onder het kruispunt tussen de Tuindorpweg en de Haarweg. Daarmee dient het de duurzaamheid, maar ook de leefbaarheid van het dorp.

Gedeputeerde mobiliteit Remco van Lunteren: ,,De bewoners zijn bij mij gekomen met een goed idee. Als het vervolgens ook nog kan, waarom zouden we het dan niet doen?"

Het 'dorpsplan' biedt veel voordelen, maar het pakt mogelijk wat duurder uit. Gedeputeerde Staten en het college van burgemeester en wethouders zijn bereid om hiervoor wat extra budget te zoeken. Het dorpscomité hoopt en verwacht dat de gekozen oplossing zoveel efficiencywinst kan opbrengen, dat het de meerkosten van een langere tunnelbak zo goed als kan compenseren.

,,De fase van de aanbesteding wordt dus nog spannend", zegt de gedeputeerde. Alle partijen gaan nu vol voor het dorpsplan, maar Van Lunteren waarschuwde wel: ,,Het moet binnen een redelijk budget blijven, er moeten geen tijdrovende bezwarenprocedures komen en de benodigde grond moet binnen marktconforme prijzen aangekocht kunnen worden."

Burgemeester Frits Naafs en verkeerswethouder Bert Homan onderstreepten dat de inventiviteit, vasthoudendheid en betrokkenheid vanuit de inwoners de betrokken overheden inspireerden om nu 'vol voor het dorpsplan te gaan'.

advertentie
advertentie