'Macht en Pracht' in Driebergen

3 september 2013 om 00:00 Nieuws

DRIEBERGEN - ,,Tijdens een evenement als Open Monumentendag zijn er in Driebergen-Rijsenburg veel verschillende activiteiten", zegt Neeltje Schravesande. ,,We vonden het daarom nuttig om die op elkaar af te stemmen en door samenwerking een beter overzicht te realiseren." Samen met Onno de Jong en René Wagner, eveneens van de Commissie Open Monumentendag, alsmede Elly van de Baan van het Funerair Centrum en Jos Pot van de Stichting Vroeger en Nu schoof ze aan tafel om een voorproefje te geven van het kleurrijke programma dat voor volgende week zaterdag en zondag is samengesteld.

door Jan de Beer

Aan het thema 'Macht en Pracht' dat dit keer als leidraad fungeert van Monumentendag wordt in Driebergen een zeer gevarieerde invulling gegeven, zo blijkt uit hun verhaal. Het zwaartepunt ligt bij Sparrendaal, parel van het dorp, waar Lodewijk Napoleon als nieuwe koning van Holland in 1806 te gast was en feestelijk onthaald werd. Volgende week zondag zal die majestueuze sfeer herleven met de onthulling van een feeërieke vrijheidsboom door wethouder Tim Verhoef, het voordragen van hofgedichten door Liesbeth Heerma van Voss in vorstelijk kostuum, en (vanaf 12.30 uur) elk half uur rondleidingen in Sparrendaal. Verder zijn er poppenkastvoorstellingen door Tineke den Boon, er treedt een hoornkwartet op, er is een diashow van mode uit 1800, en mensen kunnen zich in historisch kostuum op de foto laten zetten. Omdat Napoleon destijds bij wet regelde dat mensen achternamen kregen, zijn op het voorplein ook laptops opgesteld waarmee men een poging kan doen om verre voorouders op te sporen. Het thema Macht en Pracht komt ook op andere plekken in het dorp volop tot uiting. Zowel zaterdag 14 als zondag 15 september is het Museum Vroeger en Nu aan de Traaij geopend waar een tentoonstelling met verdwenen buitenhuizen is te zien. In het naastliggende Funenair Centrum kan men de unieke expositie Herinneringen in Beeld bezoeken.

Het Museum Militaire Traditie aan de Van Rijckevorselstraat toont een opmerkelijke maquette van de Slag bij Waterloo en in de Parklaankerk wordt door Jan Boerwinkel een orgelconcert gegeven. Ook de St. Petrus'Banden-kerk is open voor bezichtiging en in de Grote Kerk kan men de toren beklimmen. Op zaterdag is er bovendien de mogelijkheid om in Kasteel Sterkenburg te worden rondgeleid. Een uitgebreid programma is tijdens de dagen te verkrijgen bij museum Vroeger en Nu en bij Sparrendaal.

advertentie
advertentie