Muizen speuren in Maarn

3 september 2013 om 00:00 Nieuws

Potloodtekeningen met veel uitgewerkte details heeft Hensing gemaakt van muizen op avontuur. Het verhaal kunnen de kinderen zelf verzinnen. De enige tekst in het boek is het lied dat als volgt begint 'Een veldmuis vond in 't beukenbos een lege notendop'. ,,Deze muis maakt van de dop een wagentje. En ja dan kan er van alles gebeuren", lacht Hensing geheimzinnig.

MAARN - Er zijn muizen, overal. Verstopt in de etalages van de winkeliers, in de bibliotheek en in het gezondheidscentrum. De gehaakte exemplaren en prenten kondigen het prentenboek 'De veldmuis en de notendop' van de Maarnse Lidwien Hensing aan. Nog ruim een week kunnen kinderen meedoen aan de speurtocht naar de muizenfamilie, die begint bij de muizentafel van Boek & Koek.

De voormalige kleuterleidster bezocht drie jaar geleden een tentoonstelling met werk uitgevoerd met potlood. ,,Ik was verbaasd over het formaat van de prenten. Tot dan toe was schilderen mijn grote hobby, maar al snel pakte ik ook de kleurpotloden." Voor haar kleinkinderen tekende ze de eerste prenten over ballonnen. ,,In een hoekje maakte ik een muisje en zo ontstond dit verhaal over de reizende muis." Al vanaf heel jong vinden kinderen prentenboeken geweldig is mijn ervaring. En zelf ben ik ook dol op de boeken van bijvoorbeeld Lemniscaat."

Het enthousiasme van Hensings omgeving was groot. Oud en jong moedigde haar aan van de prenten een boek te laten maken. ,,Terwijl ik daarover zat te dubben, haakte ik een muisje. Dat zijn er uiteindelijk veertig geworden, die nu dus het Maarnse centrum bevolken." Naast natuurlijk de muizen bevatten de vijftien tekeningen op A3-formaat telkens terugkerende elementen. ,,Zo is er altijd een rups, lieveheersbeestje, specht, roodborstje en margrietjes. Dat is voor mij de basis. Het meest lastig vind ik de achtergrond invullen."

Voor het echte boek begon Hensing wel helemaal opnieuw. ,,In de eerste versie vond ik de tekeningen te flets voor drukwerk. Bovendien is één A3 in het boek verdeeld over de linker- en rechterpagina."

De stap naar het prentenboek is gezet, vanaf begin oktober is 'De veldmuis en de notendop' te koop voor 25 euro, bij voorintekening tot en met 14 september twintig euro. ,,Ik geef het uit in eigen beheer en heb een inschatting nodig van de aantallen. Het wordt een mooi boek met een harde kaft om de 32 pagina's op A4 formaat."

De muizen zijn populair in Maarn. De rebelse muis Rooi Rakker heeft een eigen Facebookpagina en voor het boek bestaat 'De veldmuis en de notendop'. Op vrijdag 6 september haakt Lidwien Hensing 's avonds muizen in de bibliotheek.

advertentie
advertentie