Huis Doorn toont 'unieke collectie' tijdens Open Monumentendag

2 september 2013 om 00:00 Nieuws

DOORN - Museum Huis Doorn toont op de Open Monumentendag een unieke collectie Macht & Pracht. De rijkdom, schoonheid en grootsheid die macht kon voortbrengen is overal om ons heen in gebouwen terug te vinden: kastelen en paleizen, grachtenpanden en patriciershuizen of buitenplaatsen en landgoederen. Museum Huis Doorn is daar een prominent voorbeeld van.

Bij een rondleiding door Huis Doorn is er extra aandacht voor de unieke collectie porselein van de Königliche Porzellan Manufaktur (KPM) Berlin, die dit jaar 250 jaar bestaat. Huis Doorn heeft veel KPM porselein in haar collectie. U bekijkt de kroonluchter in de gobelinkamer en het 'neuosier' servies op de grote tafel in de eetkamer. Ook de vitrines in de Maarschalkskamer zijn ingericht met KPM-porselein.

In de vitrines zijn onderdelen geplaatst van het 'bunt bemaltes' KPM servies met verschillende porseleinmerken. Getoond worden echter niet alleen onderdelen met het gebruikelijke Wilhelm-monogram en de KPM-scepter, maar ook serviesdelen uit de Eerste Wereldoorlog met een extra merk, namelijk het ijzeren kruis. Ook worden enkele KPM-borden uit de serie van 93 dessertbordjes getoond met gezichten op de keizerlijke paleizen zoals: Schloss Rheinsberg, het park van Sanssouci en het Marmorpalais.

Het is Open Monumentendag op zaterdag 14 en zondag 15 september. Openingstijden van Huis Doorn van 13.00 tot 17.00 uur (kassa sluit om 16.00 uur).

Kosten: 9,00 euro per persoon. Op vertoon van de museumjaarkaart is de toegang gratis.

advertentie
advertentie