Diederik van Vleuten blijft 'Buiten Schot' in Doorn

29 augustus 2013 om 00:00 Nieuws

DOORN - Aan de vooravond van een internationaal congres over de Eerste Wereldoorlog als keerpunt in de Europese geschiedenis, speelt Diederik van Vleuten op vrijdag 20 september zijn theatervoorstelling 'Buiten Schot' in de Maartenskerk in Doorn.

Twee uur lang vertelt Diederik van Vleuten op meesterlijke wijze persoonlijke familieverhalen afgewisseld met de grootse gebeurtenissen uit de Eerste Wereldoorlog. Een stapeltje kinderbrieven uit de periode 1914 tot en met 1918 van Diederiks oudoom Jan en opa Sam vormt de basis voor de verhalen.

In het verhaal Diederik van Vleuten staat oom Jan centraal. Hij hoorde als kind het gebulder van de kanonnen van het westfront in Vlaanderen. 'Ik ken de Eerste Wereldoorlog van geluid', schreef Jan. Bijna een eeuw na dato laat Diederik dat gebulder opnieuw horen en brengt hij die onvoorstelbare jaren 1914-1918 naar het theater. De brieven zijn ontwapenend en tonen de wereld door de ogen van het kind. Dit is kenmerkend voor gehele voorstelling: op menselijke wijze wordt een kijkje gegeven in de gruwelen en geschiedenis van de oorlog.

Vrijdag 20 september - aanvang 20:00 uur, toegangskaarten 20 euro per persoon. Toegangskaarten zijn verkrijgbaar bij de VVV in Doorn of kunnen besteld worden via de website van Museum Huis Doorn: www.huisdoorn.nl.

advertentie
advertentie