Boekspot in Kampwegkerk Doorn

26 augustus 2013 om 00:00 Nieuws

DOORN - De gemeente Utrechtse Heuvelrug krijgt binnenkort haar derde boekspot. Vanaf 1 september staat er een Boekspot in de Kampwegkerk, het hoofdkantoor van Welnúh aan de Kampweg 20-22 in Doorn.

Boekspots zijn een initiatief van Regiobibliotheek Z-O-U-T in samenwerking met het BibliotheekServicecentrum BiSc in Houten. Door middel van Boekspots wil de bibliotheek het leesplezier vergroten, en laten zien dat lezen altijd en overal kan: spots kunnen bijvoorbeeld op recreatiecentra, verzorgingshuizen, congrescentra, maar ook bij de kapper geplaatst worden.

Boeken krijgen zo een tweede leven. Het gebruik van een Boekspot is gratis en er zijn (bijna) geen regels; zo is een lidmaatschap van de bibliotheek niet nodig. Boekspots zijn boekenkasten in de openbare ruimte waar iedereen boeken kan vinden en ruilen. Romans, fictie, non-fictie, dichtbundels, kookboeken, alles is mogelijk.

Bezoekers kunnen boeken uit de Boekspot van Welnúh lenen maar ook eigen boeken die er nog netjes uitzien, inleveren bij de receptiemedewerker van Welnúh.

Uiteraard is er de mogelijkheid om even lekker te gaan zitten lezen aan de leestafel onder het genot van een kopje koffie/thee.

Het concept van de Boekspots lijkt enigszins op de 'mini-libraries' die in de Verenigde Staten een trend aan het worden zijn. Bij deze Little Free Libraries, meestal kastjes met enkele tientallen boeken die mensen in hun tuin bij de weg plaatsen, zijn echter geen 'officiële' bibliotheken betrokken.

Boekspots

Boekspots zijn kasten in scholen, theaters, verzorgingshuizen, bedrijven en horeca waar je boeken kunt delen met anderen. Boeken worden meer gelezen als ze door worden gedeeld. Dit creëert waarde doordat je er iemand blij mee maakt, niet alleen door het boek zelf, ook door de leeservaring die je hebt gehad en kunt delen door deze in het boek te noteren. De doelstelling van Boekspots is daarmee naast leesbevordering ook het versterken van sociale interactie, in het bijzonder via de locatie.

Boekspots is dus vooral een concept, waarin de bewustwording van de waarde van boeken delen centraal staat.

Boekspots is een initiatief van de Bibliotheken die op deze manier het delen en lezen van boeken tussen gebruikers wil ondersteunen. Daarbij komt de Bibliotheek in contact met bestaande en nieuwe doelgroepen van de Bibliotheek.

Boekspots zijn vooral van alle mensen die de boeken delen en van de beheerders die de Boekspots een plek geven in hun ruimte. 

Boekspots worden ontwikkeld op een 'open' basis, gebruikmaken van het crowdsourcing principe. Belangstellenden kunnen het concept zelf adopteren en bijdragen aan de ontwikkeling ervan. De Bibliotheek heeft de rol van facilitator, dus zij regelt dat er een huisstijl is, beheert het concept en organiseert kennisuitwisseling tussen alle mensen die met Boekspots werken. 

Meer informatie:

www.boekspots.nl

www.rbzout.nl

www.welnuh.nl

advertentie
advertentie