Open Monumentendag in Amerongen

16 augustus 2013 om 00:00 Nieuws

AMERONGEN - Amerongen staat begin september twee weekenden in het teken van Open Monumentendag met het thema 'Macht & Pracht.'

De historische dorpskern van Amerongen heeft veel prachtige monumenten, die een onderdeel vormen van een digitale route langs een aantal karakteristieke monumenten. Over elk gebouw wordt op digitale wijze informatie verschaft, maar ook door middel van een routeboekje en een route beschrijving op de website. Tussen Landgoed Zuylestein en Kasteel Amerongen rijden koetsen om symbolisch de verbinding te leggen tussen beide monumenten met hun rijke verleden en actieve heden.

De Open Monumentendagen starten op vrijdagavond 6 september in het Kasteel Amerongen met een lezingencyclus over de boeiende geschiedenis van het leven van het dorp vanaf de ijstijd tot heden. In verband met de beperkte zaalcapaciteit is de toegang alleen op uitnodiging. 's Morgens zijn schoolleerlingen langs bijzondere monumenten gewandeld met een speciale opdracht. De resultaten worden zaterdag bij de panden tentoongesteld. Vrijdag 13 september is er een lustrum concert in de Andrieskerk ter gelegenheid van het tweede lustrum van de Vrienden van de Andrieskerk.

Oogsttocht

Het hoogtepunt van de Open Monumentendagen vindt plaats op zaterdag 14 september met onder anderen een oogsttocht van Molen Maallust via het Tabaksteeltmuseum naar het Kasteel Amerongen. Op het bordes wordt traditioneel de laatste graan- en tabaksoogst overhandigd aan de kasteelheer. In het kasteel is een expositie onder de titel 'Diplomatie' te bezichtigen. De Andrieskerk is de hele dag geopend met orgelmuziek op het eeuwenoude kerkorgel van de fa. Bätz en Witte uit Utrecht. De koster vertelt over de historie van de heraldische rouwborden. Op De Laan voor het Kasteel Amerongen vindt de Grietmarkt plaats. De dag wordt afgesloten met het Grietmaal.

De historische toneelvereniging Chapeau speelt drie maal in de tuin van het kasteel met het toneelstuk 'Geven maakt rijk'. Een opvoering die zich afspeelt rond 1880 en aansluit op het thema Macht en Pracht. Bezoekers die met de veerpont Eck en Wiel komen, worden 's middags verwelkomd door het Shantykoor 'Tussen Rijn en Lek'. Op Landgoed Zuylestein is de prachtige renaissance tuin te bewonderen en treedt het zangkoor Zangria op met drie uitvoeringen van liederen van Edward Elgar.

Alle activiteiten zijn vrij toegankelijk.

De Open Monumentendagen worden op zondag 15 september afgesloten met korte muzikale optredens en 'Tea in de Tuin' op het Landgoed Zuylestein. Daar wordt in de middag door de wethouder de Jongeren Cultuurprijs 2013 van de Utrechtse Heuvelrug uitgereikt.

De Open Monumentendagen worden georganiseerd door het Comité Open Monumentendag Amerongen (COMDA) De voorbereiding van de activiteiten is te volgen op Facebook en Twitter. Het uitgebreide programma staat op www.openmonumentendagamerongen.nl

advertentie
advertentie