Tegenwind voor lichtmastreclames

16 augustus 2013 om 00:00 Nieuws

HEUVELRUG - Tegenstanders van reclameborden in de openbare ruimte hebben een overwinning binnengehaald. De gemeente geeft toe vorig jaar ten onrechte toestemming te hebben gegeven voor de plaatsing van lichtmastreclames in Doorn, Driebergen en Leersum. Toch wil burgemeester Frits Naafs de gewraakte lichtgevende reclamebakken niet laten verwijderen.

door Michiel Schaaij

Volgens secretaris Chris Moen van de Federatie Groene Heuvelrug (FGH) slaat de schuldbekentenis van het college de bodem weg onder het contract met de exploitant van de lichtreclames. De FGH verzet zich al langer tegen de reclame-uitingen op het kruispunt in Doorn, langs de Hoofdstraat in Driebergen en bij de schaapjesrotonde in Leersum.

De commissie bezwaarschriften van de gemeente stelde de FGH in oktober vorig jaar in het gelijk. Na lang aarzelen, verklaart ook Naafs de bezwaren van de FGH nu gegrond. In een toelichting zegt hij dat de omgevingsvergunning voor de mastreclames alsnog wordt geweigerd. Maar in plaats van de lichtbakken te laten weghalen, wil hij de gemeentelijke Welstandsnota en het afwijkingenbeleid aanpassen. Op die manier zouden de lichtmastreclames worden gelegaliseerd en hoeft het contract met de exploitant niet ontbonden te worden. De burgemeester rekent daarbij op een meerderheid in de gemeenteraad. Maar bij een eerder raadsdebat bleek niet alleen de oppositie kritisch. Ook coalitiepartijen Groen Links/PvdA en VVD waren niet erg enthousiast over lichtmastreclames in de groene Heuvelrugdorpen.

Dit voorjaar werd uit een ambtelijke evaluatie al duidelijk, dat de opbrengst van de lichtmastreclame tegenviel. Volgens de overeenkomst die de gemeente met het bedrijf C&W Lichtmastreclame in Arkel afsloot, mogen er 50 lichtmastreclames langs de Heuvelrugwegen verschijnen. Er werden er echter slechts elf geplaatst. Voor de overige 39 reclames zou wel belangstelling bestaan, maar het college hield de boot af uit angst voor juridische vervolgprocedures. Door die terughoudendheid, loopt wethouder Bert Homan van financiën alleen dit jaar al bijna 40.000 euro mis.

advertentie
advertentie