Twitteren met de wijkagent

7 augustus 2013 om 00:00 Nieuws

DOORN - De opmars van sociale media lijkt onstuitbaar en de politie wil die digitale boot niet missen. Met korte berichten op Twitter betrekt wijkagent Jan Jaap van Eckeveld inwoners van Doorn en Maarn bij het dagelijkse politiewerk. Soms mogen inwoners zelf mee bepalen op welke straten Van Eckeveld surveilleert.

door Michiel Schaaij

De twitterpagina @PolDoornMaarn is nu ruim een jaar in de lucht en met bijna 1200 volgers behoort Van Eckeveld tot de populairste politie-twitteraars uit de omgeving. Nog elke dag komen er nieuwe volgers bij en dat motiveert de wijkagent om dagelijks actuele berichten en politienieuwtjes te plaatsen.

Smartphone

Met zijn BlackBerry in de hand bewaakt Van Eckeveld de openbare orde in de twee Heuvelrugdorpen. Vrijwel dagelijks pedaleert hij op zijn dienstfiets over de Maarnse Berg, maar tijdens horeca-dienst of bij noodhulp wordt hij ook in de auto gesignaleerd. Van Eckeveld - door collega's en familie steevast als 'JJ' aangesproken - steekt zijn enthousiasme voor de sociale media niet onder stoelen of banken. Dankzij Twitter worden inwoners zich bewuster van de veiligheidsrisico's, zo is uit onderzoek elders in het land gebleken. Bovendien hebben volgers van twitterende wijkagenten een positiever beeld van de politie. Reden genoeg voor de korpsleiding om agenten van een smartphone te voorzien en twittergebruik te stimuleren.

Onderzoek niet verknallen

Hoezeer het politiewerk bij inwoners van Doorn en Maarn leeft, blijkt wel uit de reacties op straat en internet. Als twitterende wijkagent krijgt Van Eckeveld veel tips en vragen op zich afgevuurd. Die probeert hij steeds zo goed mogelijk te beantwoorden, al vraagt hij soms wel om een beetje geduld. Het dorpsleven in Utrechtse Heuvelrug mag dan gezapig lijken, er gebeuren veel zaken die het daglicht niet verdragen en om zijn aandacht vragen. Een enkele keer mag hij een vraag niet beantwoorden om een lopend politieonderzoek niet in gevaar te brengen. ,,Onbedoeld het werk van collega's verknallen door een onvoorzichtige opmerking, dat is de nachtmerrie van elke agent", aldus Van Eckeveld.

Hangjongeren

Opvallend is dat steeds meer jonge Heuvelruggers zich als twittervolger van de wijkagent aanmelden. Van Eckeveld is er blij mee, want ,,hoe breder het publiek, hoe breder het verhaal dat je kunt vertellen." Bovendien kan het jeugdige twitterpubliek waardevolle informatie verstrekken. Soms zijn hangjongeren de ogen en oren van de politie. ,,Jongeren op straat geven echt niet alleen overlast. Ik betrek ze graag bij het politiewerk en ik merk dat ze dat waarderen", aldus Van Eckeveld.

advertentie
advertentie