'Heuvelrug voor jongeren beetje saai'

13 augustus 2013 om 00:00 Nieuws

HEUVELRUG - In de gemeente worden de jongeren 'wat ondergesneeuwd' door de ouderen, vindt de Jongerenraad Utrechtse Heuvelrug (JRUH). Daar wil de organisatie verandering in brengen. Om nog beter in staat te zijn dat voor elkaar te krijgen, is de JRUH onlangs officieel een vereniging geworden.

door Wimco in 't Veld

Al anderhalf jaar is de Jongerenraad actief, maar sinds donderdag 11 juli staat de organisatie officieel ingeschreven als rechtspersoon. Compleet met statuten, bestuur en reglementen. Hoog op de prioriteitenlijst staat het aantrekkelijker maken van de gemeente voor jongeren. ,,Saai is te sterk uitgedrukt, maar voor jongeren is het hier wel een béétje saai. Wij hebben het gevoel dat jongeren hier wat ondergesneeuwd worden door ouderen. Als ik hier in Doorn over de Kampweg loop en ik zie de winkels - een reformzaak, een apotheek, een pakkenzaak - denk ik niet: hè, gezellig voor jongeren. Vroeger had je Pleinpop, maar nu is hier ook geen enkel evenement dat voor onze doelgroep interessant is. Wij willen daarom zelf een festival organiseren", vertelt 'pr-manager' Bas van der Werf (17).

Wijk

,,Als je wilt uitgaan, moet je altijd de gemeente uit", vult vicevoorzitter Axel Hirschel (18) aan. ,,Oké, in sommige cafés komen op vaste avonden wel jonge mensen, maar een echt jongerencafé is er niet. Waarom kan het hier niet net zo zijn als in Wijk bij Duurstede? Daar komen jongeren naartoe omdat het in het centrum zo gezellig is."

Dat geen enkel dorp in de gemeente ooit zo aantrekkelijk voor jongeren zal zijn als een stad als Utrecht, beseffen ook de leden van de Jongerenraad. Maar enige verbetering in het aanbod van horeca en winkels moet toch mogelijk zijn? Het zou ook een vooruitgang zijn als de nachtbus Utrecht-Amerongen behalve op zaterdag ook op vrijdag rijdt. De JRUH is met vervoerder Connexxion in gesprek hierover.

Facebook

Uitgaan en vrije tijd zijn belangrijke punten voor de JRUH, maar niet de enige. De organisatie brengt de gemeente gevraagd en ongevraagd advies uit over de meest uiteenlopende onderwerpen, zoals onlangs over straatverlichting. Uit een poll op Facebook werd duidelijk dat jongeren vanwege de veiligheid straatverlichting erg belangrijk vinden.

Nu staat op de Facebookpagina van de JRUH een enquête over het item jongerenhuisvesting. ,,Huisvesting voor jongeren is hier te duur", stelt Bas, die over dit het onderwerp ingesproken heeft. Dat gebeurde tijdens de raadsbehandeling van de Kadernota Jeugd, waarover heeft de Jongerenraad ook zijn mening heeft gegeven.

Zo zijn er nog veel meer onderwerpen die de JRUH ongevraagd aan de orde wil stellen. Het ontbreekt daarvoor vooralsnog aan menskracht. Daarom doet Axel een oproep: ,,Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe leden en willen een zo groot mogelijke spreiding in herkomst, opleidingsniveau en leeftijd. Wie geïnteresseerd is, kan op onze Facebookpagina kijken."

Meer informatie op www.facebook.com/JrHeuvelrug.

advertentie
advertentie