Senioren volbrengen 'loodzware' tocht

5 augustus 2013 om 00:00 Nieuws

AMERONGEN - De niet zo piepjonge Amerongers Frederieke (67) en Jozef (70) Linthorst hebben een loodzware, maar prachtige fietstocht naar Rome achter de rug. In dertig dagen bereikten ze de Italiaanse hoofdstad. Met de prestatie haalden de fietsers een flink bedrag binnen voor het goede doel.

door Manus van Gent

Gerard Zandvliet (73) was de ervaren fietsgenoot van Frederieke en Jozef was verzorger, kwartiermaker en kok tijdens de expeditie. Aanvankelijk was de lange tocht gepland als een sportieve vakantiereis, maar later heeft het gezelschap besloten de reis te verbinden aan een goed doel: onderzoek naar de zeldzame aandoening Prader-Wllli Syndroom (PWS). Een vouwwagen deed tijdens de reis dienst als slaapplek. ,,Het was een geweldige ervaring", vertelde Frederieke na terugkeer.

Twee doelen stonden de dappere fietsers voor ogen. Ze wilden veilig en gezond de 2150 kilometer afleggen. Buiten de fietstocht moest er volgens de fietsers ook meer aandacht voor PWS komen. Deze aandoening komt weinig voor, dus de onderzoeksbudgetten zijn beperkt. De symptomen en consequenties zijn ernstig en onvoorspelbaar. De familie Linthorst heeft een kleindochter met deze aandoening en heeft mede daarom werd PWS als goed doel voor de tocht gekozen. Alle bekenden werden opgeroepen hun fietskilometers te sponsoren. Inmiddels is er meer dan 10.000 euro op het rekeningnummer van het goede doel gestort.

De fietstocht begon in Amerongen op 24 juni. Met een gemiddelde afstand van negentig kilometer per dag trok het kleine 'peloton' door Limburg en het Duitse Remagen om via Tubingen en Illmensee in het Oostenrijkse Bregenz aan te komen. De Oostenrijkse passage vroeg een kleine vijf dagen van de zwoegende fietsers. Als een beloofd land kwam op de zestiende dag Italië in beeld en werd er gerust in Lasa. Hierna volgde een lange, bijna saaie tocht door de uitgestrekte Po-vlakte waar aangelegd werd in steden als Calliano en Verona, dat best een rustdag waard was. 's Avonds was het volgens de fietsers genieten van een Verdi-requiem in de open lucht. Daarna werd Assisi aangedaan, het machtig bolwerk van de Franciscanen en van de renaissancecultuur. De mentale voorbereiding om Rome te bereiken was optimaal. Op de dertigste dag kwam het gezelschap aan in Rome en de dag erna stonden de fietsers glunderend op het St. Pietersplein. Daar werd onder meer de Sixtijnse kapel bezocht.

Zonder tegenslag, slechts één lekke band moest geplakt worden, en meestal in uitstekende stemming hebben de drie sportieve senioren hun doel bereikt. ,,Je ziet meer en beter als je fietst. We zijn dankbaar voor de spontane steun aan het PWS-fonds", aldus de fietsers.

De fietsers kunnen ook na terugkomst nog gesponsord worden om rekeningnummer 9564268, onder vermelding van F. Linthorst. Meer over de reis op http:// frederieke.reislogger.nl.

advertentie
advertentie