'Voorzichtigheid blijft hier nodig'

6 augustus 2013 om 00:00 Nieuws

DRIEBERGEN - De aanleg van twee vluchtheuvels op de kruising Buzziburglaan/Drieklinken in Driebergen is gereed. Daarmee is de belofte van wethouder Homan aan de tienjarige Sofie Jonker ingelost. Het asfalt ligt er prima bij en alle verkeersdeelnemers lijken aan de nieuwe situatie gewend. Een ronde langs omwonenden leert echter dat niet alles is verbeterd.

door Katka Kolmas

De 10-jarige Sofie Jonker werd eind vorig jaar op weg naar school bijna op het kruispunt aangereden. Ze woont aan de Zonnespreng en moet het kruispunt daarom dagelijks oversteken. Sofie schreef een brief aan de gemeente met het verzoek iets aan de verkeersveiligheid ter plaatse te doen. Ze droeg ook meteen een oplossing aan en dat beviel verantwoordelijk wethouder Homan wel. Tijdens een ontmoeting met Sofie op de bewuste plek beloofde hij in januari spoedig met een oplossing te komen. Een half jaar later is de aanpassing een feit.

Is de situatie werkelijk verbeterd en niet alleen voor Sofie maar voor alle weggebruikers? En wat vinden omwonenden ervan? ,,Jammer dat de verkeersambtenaar voorafgaand aan het verbeterplan niet even met omwonenden heeft overlegd. Wij zijn als geen ander op de hoogte van alle knelpunten", vertelt een bewoner van één van de huizen op de Buzziburglaan. ,,Wij merken dat vooral de fietsers die van de Buzziburglaan rechtsaf de Drieklinken op rijden in de knel komen. Door de vluchtheuvel is de ruimte voor auto's te krap geworden. De automobilisten rijden toch hard op die bocht aan en snijden fietsers de pas af. Ook rijden auto's vanaf de Rijsenburgselaan rechtdoor over de Drieklinken te hard. Dat levert ook gevaarlijke situaties op, want deze hardrijders kunnen nu niet meer zoals vroeger uitwijken," legt hij uit.

Zijn vrouw vult aan: ,,Het grootste probleem is echter dat Drieklinken en Buzziburglaan steeds meer als ontsluiting- of sluiproute zijn gaan fungeren als gevolg van verkeersmaatregelen elders in het dorp. Daar is vooral de Drieklinken, met de hoge bomen en smalle stoep, niet op berekend. Ik zou een verlaging van de maximumsnelheid ter compensatie niet meer dan billijk vinden. Op de Engweg is dit toch ook mogelijk gebleken? Dit zou ook voor de Rijsenburgselaan moeten gelden."

Sofie zelf is momenteel niet bereikbaar, maar enkele bewoners van de Zonnespreng laten desgevraagd weten de nieuwe situatie deels als veiliger te ervaren. ,,De voorrangssituatie is voor iedereen duidelijk. De bocht is groter geworden en automobilisten kunnen die niet meer afsnijden. Alleen het rechtdoorgaande verkeer over de Drieklinken rijdt te hard en kan nu in geval van nood niet meer uitwijken, zodat de bewoners van de Zonnespreng nu extra voorzichtig moeten zijn wanneer ze vanuit de uitrit de Drieklinken op rijden."

advertentie
advertentie