Aarzelend begin van koopzondag

29 juli 2013 om 00:00 Nieuws

HEUVELRUG - De kop is eraf. Zondagmiddag openden vijf supermarkten in Utrechtse Heuvelrug voor het eerst hun deuren voor het publiek. De vestigingen van C1000 en Albert Heijn in Doorn en Driebergen hadden de primeur van de nieuwe koopzondag. De algemene indruk was dat de levensmiddelen nog niet met karrenvrachten tegelijk naar buiten werden gereden.

door Michiel Schaaij

De meeste klanten kwamen met een klein boodschappenlijstje naar de supermarkt. Maar zowel kopers als winkelmedewerkers waren positief over de nieuwe winkeltijden. Het aarzelende begin van de koopzondag is volgens C1000-ondernemers Laurens Timmer en George Verberne te wijten aan de zomervakantie. Bovendien is er nog nauwelijks bekendheid gegeven aan de nieuwe zondagopenstelling. Als de Heuvelruggers weer terug zijn van vakantie zal de koopzondag snel ingeburgerd zijn, verwachten Timmer en Verberne. Vanaf zondag opent ook filiaalhouder Franc Sluijs de deuren van zijn Jumbo-supermarkt aan de Koenestraat in Amerongen.

In december ijverden de supermarkten nog tevergeefs voor een eenmalige zondagopenstelling in de kerstweek. Na een hartstochtelijk pleidooi van Verberne gaf de gemeenteraad vorige maand groen licht voor een experiment met de koopzondag. Tot en met december zijn winkeliers in alle Heuvelrugdorpen vrij om hun deuren op zondagmiddag te openen. Verberne verwacht overigens niet dat alle winkels bij de zondagsopening zullen aanhaken. ,,Dat was ook niet onze insteek", aldus Verberne, die pleit voor een vrije keuze voor de ondernemer. Eind december loopt het experiment af, waarna winkeliers en politiek de balans kunnen opmaken.

Kritiek op de koopzondag komt vooral van christelijke zijde en van de SP. De Doornse PKN-gemeente had een ludieke actie in petto. Met een spandoek werd duidelijk gemaakt dat de Maartenskerk ook koopzondag heeft. De SP is inmiddels gestart met een eigen onderzoek naar het draagvlak voor de koopzondag. Die partij vindt dat de zondagsopening ,,winkeliers door de strot geduwd wordt".

advertentie
advertentie