Gevarieerd programma tijdens Landgoeddag

19 juli 2013 om 00:00 Nieuws

DOORN - Tijdens 'De Huis Doorn Landgoeddag' op zondag 18 augustus kunnen bezoekers genieten van diverse activiteiten.

Ook vindt op het landgoed de '100% Buitendag' plaats, met een gevarieerd programma met onder andere beeldende kunst, poëzie, muziek, kindertheater en het Smaak- en Waterplein. De Buitendag maakt sinds 2010 deel uit van de viering van 300 jaar Vrede van Utrecht.

Kastelentocht

De derde zondag van de maand augustus vindt in Doorn traditioneel de Kastelentocht Doorn plaats, georganiseerd door de vereniging De Stichtse Aanspanning Doorn. Dit jaar rijden op zondag 18 augustus ruim zeventig antieke rijtuigen en koetsen langs de landgoederen en buitenplaatsen van de Stichtse Lustwarande en presenteren zich aan het publiek. Op het Landgoed van Huis Doorn zijn de aanspanningen te bewonderen van 9.30 tot 10.00 uur en van 13.00 tot 14.00 uur op de Middenweide. Het publiek kan de aanspanningen van dichtbij bekijken en met de koetsiers in gesprek gaan.

100% Buitendag

De Stichting 100% Heuvelrug houdt de 100% Buitendag dit jaar voor de vierde keer met het thema Water als inspiratie. De dag wordt een dag vol van cultuur en smaakbeleving. Flor d'Luna brengt op gepassioneerde wijze traditionele Portugese muziek en muziek uit Latijns Amerika ten gehore vanuit het idyllische kapelletje op het landgoed. De Angolese zangeres Yaso Romero Fernandes zorgt voor een adembenemend optreden Chanson d'Eau vanuit een drijvende lelie op de slotgracht. Op het Waterplein in de moestuin kan de bezoeker alles over water leren, kopen en proeven.

Schrijvers, waaronder de Poëzie Kring Scherpenzeel, trakteren de toehoorders op poëzie en verhalen. Verschillende kunstenaars zijn verspreid op het landgoed aan het werk. Cultuur- en natuurorganisaties laten de bezoekers de oude moestuin zien, ontdekken en beleven. Het tabaksteeltmuseum is aanwezig met een tabaksschuur op wielen en toont hoe de tabaksteelt vroeger verwerkt werd. Ook worden op de 100% Buitendag rondleidingen in het kasteel gegeven.

Lotte Kraaijeveld heeft een interactieve mini voorstelling 'Kruipen waar je (niet) gaan kan' over durven en kiezen voor kinderen. In de oude moestuin geeft Ron Venout een muzikale vertelvoorstelling met grappige liedjes en verhalen over 'de kikker die al het water op at'. Ook is de tekenfilm 'Ponyo' te zien, waarin het verhaal vertelt wordt van de vijfjarige Sosuke die vriendjes wordt met een goudvis.

Lekkernijen die op het Smaakplein worden aangeboden, zullen uw reuk en smaakpapillen aangenaam verrassen. Versgebakken belegd brood, Griekse wijn, échte filterkoffie, Thaise salade, Italiaans ijs, zoetigheden en diverse delicatessen nodigen uit tot een gezellige familiepicknick in de grasweides van het landgoed. Vrede van Utrecht 2013 'The Art of Making Peace'.

advertentie
advertentie