'Zonneburg staat voor sfeer en huiselijkheid'

19 juli 2013 om 00:00 Nieuws

DRIEBERGEN - Binnenkort is het twintig jaar geleden dat de particuliere ouderen residentie Zonneburg van start is gegaan. Inmiddels huren ongeveer vijftig cliënten een fraai en comfortabel verblijf bij één van de vier locaties. Algemeen manager Roland Cevat geeft in één zin aan waar men voor staat. ,,Zonneburg, het beste alternatief als het thuis niet meer gaat." Vorige week hield de locatie Emmalaan voor haar cliënten een zomerfair.

door Aart Aalbers

Het was gezellig druk op de door zonovergoten zomerfair bij de villa aan de Emmalaan 2 in Driebergen. De cliënten konden diverse hapjes proeven, een cadeautje kopen bij Stichting Ondersteuning Sovata en luisteren of meezingen met de draaiorgelman. De muzikant draaide met zijn 125 jaar oude draaiorgel vele herkenbare liedjes voor de oude van dagen. Ook kwamen er een dertigtal jongeren van de buitenschoolse opvang en enkele buren een kijkje nemen.

Cevat kijkt met een tevreden blik naar de bedrijvigheid op het buitenterrein. Enthousiast vertelt hij over de bezettingsgraad van de verhuurde appartementen die op 96 procent ligt. Maar ook over het feit dat het kabinet zorg en wonen gaat scheiden, hetgeen bij Zonneburg al bijna twintig jaar een succes is. Ook vertelt hij dat de organisatie in Spanje en Suriname zelfs over een zorghotel beschikt, waar de cliënten naar op vakantie kunnen. Cevat: ,,Bij ons is er gelukkig geen sluiting, maar een uitbreiding in voorbereiding. We maken momenteel plannen om tegen een gereduceerd tarief maaltijden aan te bieden aan buurtbewoners." Uit alles blijkt dat Zonneburg een familiebedrijf is en dat men geen rekening hoeft te houden met investeerders. Voordeel is dat besluiten snel kunnen worden genomen.

Veiligheidssysteem

Cevat vertelt dat de gemiddelde leeftijd van de cliënten ongeveer tachtig jaar is. ,,We verhuren appartementen in Zeist, Driebergen en Empe aan alleenstaanden, maar ook aan echtparen. Cliënten komen bij ons wonen omdat ze gebruik willen maken van de zorg, of omdat het door een lichamelijk handicap thuis niet meer gaat. Het komt ook voor dat de partner aan dementie lijdt. De kamers en appartementen die wij aanbieden zijn royaal te noemen. De oppervlakte ligt tussen de vijftig en zeventig vierkante meter." Zonneburg werkt met een veiligheidssysteem voor de ouderen die aan dementie lijden. Men heeft de deuren niet hermetisch afgesloten maar om te voorkomen dat cliënten zouden verdwalen, is er een alarmeringssysteem. Cevat:,,Zodra een cliënt te ver buiten de tuin komt, gaat bij ons een belletje en brengen we de cliënt terug in de vertrouwde omgeving."

Cevat is best trots op de vele complimenten die Zonneburg krijgt van familieleden van de cliënten. ,,Ze laten ons veelvuldig weten dat men bij ons niet het gevoel heeft bij een instelling binnen te lopen. Komt men op bezoek bij de ouders dan ervaart men dit als thuis komen."

Voor info: www.zonneburg.nl of telefoonnummer 0343-523830.

advertentie
advertentie