Een bijenhouder is nog geen imker

15 juli 2013 om 00:00 Nieuws

DRIEBERGEN - Op twaalf plaatsen in de regio werd zondag deelgenomen aan de open imkerijdag. Over het houden van bijen, hoe nodig ze zijn, over honing slingeren en waskaarsen maken. Een vijftal jaren geleden is de landelijke dag ontstaan op initiatief van de vooraanstaande bijenvereniging Doorn-Driebergen.

door Kees de Kroon

In de achtertuin van Antropia bij het station staat de verenigingsstal. Een viertal verenigingsleden waaronder beroepsimker Leo Gensen hadden aldaar een drukke dag voor 150 tot 200 bezoekers. Voorlichting, demonstraties en vooral kaarsen en bijtjes maken voor de kindertjes waren erg in trek. De vereniging (www.bijenvereniging-driebergen-doorn.nl) telt 62 officiële leden en aangestoken vaak hun aanhang. Landelijk zijn er rond de 6000 bijenhouders met ieder gemiddeld 10 bijenvolken.

,,Een bijenvolk houden is omgaan met een levende have. Dat is iedere dag anders", begint Gensen. Om de kwaliteit op peil te houden leidt de vereniging op voor het landelijk diploma. We starten met een snuffelcursusdag in maart-april, dan twee maanden theorie, vervolgens praktijk en in oktober examen.

Genieten van bijen

Met meer dan tien jaar ervaring durft Albert Burger van de Akkerweg in Driebergen zich gerust imker te noemen, laat hij gniffelend merken. ,,Natuurlijk moet je erin groeien, leren om te gaan met problemen waar je in de natuur voor gesteld wordt. Fruittelers hier nabij krijgen structureel minder oogst zonder bloembestuiving. Ze betalen graag voor kasten te plaatsen tijdens de bloei. Dan wil je ook goed kunnen oogsten."

Met vier bijenvolken dertig potjes honing produceren is de matige bijenhouder al in drie weken klaar. Maar afgezien van de opbrengst: ieder die met bijen omgaat geniet op eigen wijze. Onbewust let je op bijvriendelijke tuinen en landerijen. Je ziet de bijen graag landen op de vliegplank met klompjes stuifmeel aan hun achterpoten en hoe ze betast worden door wachtbijen.

Voordat de honing met het label van het eigen huismerk de pot ingaat worden de volle raten in een hand- of electrische centrifuge geplaatst, waarna door centrifugale kracht de honing naar de buitenkant wordt geslingerd en tweemaal door filtering gezuiverd.

Achteruitgang

Met moeite kunnen de imkers de bijenstand in ons land sinds 10 tot 20 jaar op peil houden. ,,Sinds een kwart eeuw verwoest de schadelijke varroamijt die", stelt Alberts vrouw Adriënne. Met haar biologie-achtergrond ondersteunt zij met verve de voorlichting van haar man. ,,Ook de monocultures in de landbouw, maïs voorop, is een factor. Zo wordt sinds enkele jaren maïs bespoten met neonicotinoïden. Dat legt een coating rondom de opgroeiende plant. Bijen likken daarvan en krijgen gif binnen. Gelukkig komt voor twee jaar vanaf 2014 een verbod op dit gewasbeschermingsmiddel."

Zwermen

Bijen voelen zich prettig als de imker ze goed verzorgt. Door snelle groei kan het volk dan gaan zwermen. Zwermen met de koningin in hun midden is een vorm van voortplanting. Soms vraagt de buurt Albert wel eens een zwerm af te vangen. ,,Als de afsplitsing nog vers is zijn de bijen traag: met volgegeten achterlijven. Dan wil ik, soms in korte broek, graag laten weten hoe je dat doet", glundert de van zijn hobby bezeten imker.

advertentie
advertentie