'Blootsvoets lopen voor mij uitkomst'

10 juli 2013 om 00:00 Nieuws

HEUVELRUG - Nabij de velden van hockeyvereniging Phoenix in Zeist werd zaterdag een Hardloop Happening gehouden, waarbij zo'n vijftig mensen kennismaakten met het hardlopen op blote voeten. De happening was een initiatief van Martin Kemperman, die zelf onlangs een hardloopwedstrijd van maar liefst 60 kilometer op Texel blootsvoets voltooide. ,,Op blote voeten blijf ik blessurevrij, loop ik efficiënter en voel ik mij meer verbonden met de natuur", vertelt Kemperman.

door Edward Doelman

De Hardloop Happening was een idee van 'Team Tien', dat van 1 tot 8 september meedoet aan de Tour for Life. Met het zware wielerevenement van Spanje naar Zuid-Limburg wordt geld ingezameld voor Artsen Zonder Grenzen. ,,Zoals de artsen van AZG hun passie volgen door op primaire wijze mensen te helpen, volg ik bij het inzamelen van geld ook mijn passie: Dat is hardlopen, liefst op blote voeten", vertelt Kemperman. ,,Maar deze maanden zit ik natuurlijk als voorbereiding op de Tour for Life ook veel op de fiets."

Echte hype

Circa vijftig mensen kwamen uit alle uithoeken van het land op de Happening af. ,,Het zijn vooral mensen die nieuwsgierig zijn naar barefootrunning, de Engelse term voor blootsvoets lopen." In de hardloopwereld is het rennen op blote voeten een echte hype. ,,Door het dragen van hardloopschoenen zijn we eraan gewend geraakt om relatief grote stappen te zetten, maar daardoor kreeg ik last van mijn knieën", vertelt Kemperman, die ruim vijf jaar geleden het eens zonder schoenen probeerde. ,,Op blote voeten zet je veel kleinere stappen, lopen we natuurlijker en landen we zachter. Het bleek voor mij een uitkomst."

Dun zooltje

Barefootrunners trekken vooral graag de natuur in. ,,Ik noem mijzelf een struiner, ik zoek mijn weg het liefst dwars door de natuur." Afhankelijk van de persoon hebben barefootrunners in het bos of op asfalt wel minimalistisch schoeisel om hun voeten, wat in de praktijk neerkomt op een dun zooltje om de onderkant van de voet te beschermen. De barefootschoenen werden zaterdag door de nieuwsgierige barefootrunners getest.

Maar de happening was meer: Er was een estafettewedstrijd met gemeenteraadsleden, een forum over het barefootrunnen en natuurlijk trokken de deelnemers er zelf op uit: zij konden deelnemen aan diverse clinics. ,,Op deze dag staat de kennismaking vooral centraal. Met het blootsvoets lopen, maar ook de ademhaling, gedoseerd trainen en running als therapie tegen stress komen aan bod", aldus Kemperman.

Wedstrijdsport

De deelnemers werkten hun programma af onder een stralende zon. ,,De sfeer is ontzettend goed, de deelnemers zijn erg geïnteresseerd en stellen nuttige vragen", vervolgt Kemperman, die ervan overtuigd is dat het barefootrunnen geen hype is, maar doordringt tot in de wedstrijdsport. ,,Abebe Bekila won in 1960 in Rome op blote voeten de Olympische marathon, we moeten niet gek opkijken als er over een paar jaar marathonlopers op het hoogste niveau weer zonder schoenen meelopen. Deze trend gaat alleen maar meer aandacht genereren."

advertentie
advertentie