Natuurbosfunctie voor bossen rond Leersum

9 juli 2013 om 00:00 Nieuws

LEERSUM - Het Leersumse veld is een gevarieerd natuurgebied. Recreatie, natuur en houtproductie gaan hier goed samen. De provincie Utrecht heeft dit gebied echter als hoofdfunctie natuur gegeven. Staatsbosbeheer gaat in het beheer van het gebied dus meer nadruk leggen op natuur. Het wordt een natuurbos. Dit betekent onder andere dat exotische soorten weggehaald worden. Staatsbosbeheer start hier 15 juli mee.

Komende weken wordt de start gemaakt met het zagen van bomen op het Leersumse Veld. Staatsbosbeheer weegt zorgvuldig af welke bomen gezaagd worden. Deze bomen krijgen een oranje markering, het zogenaamde 'blessen'. Een harvester, een geavanceerde houtoogstmachine, velt de bomen en zaagt de stam in stukken van de gewenste lengte. De stammen worden opgestapeld in afwachting van transport naar de zagerijen waar ze worden verwerkt tot planken en balken. De paden in het werkgebied blijven grotendeels toegankelijk, maar kunnen tijdelijk minder goed begaanbaar zijn. De paden worden zo snel mogelijk hersteld nadat de werkzaamheden zijn afgerond, in een periode dat de paden goed droog zijn. De werkzaamheden zullen een aantal weken duren.

Natuurbos

Wat is nu eigenlijk een natuurbos? Aan het eind van de negentiende en begin van de twintigste eeuw zijn er in de bossen van de Utrechtse Heuvelrug over grote oppervlakten exotische boomsoorten aangeplant voor de houtproductie. Hierdoor kwam er steeds minder ruimte voor boomsoorten die van nature in Nederland voorkwamen. Een natuurbos is een bos met boomsoorten die van oorsprong in Nederland voorkomen en waarin veel dieren zich goed thuis voelen. Een bos met jonge en oude bomen, dood hout en struiken. Door exotische soorten zoals Amerikaanse Douglas, Corsicaanse Den en Japanse Lariks te verwijderen krijgen Inlandse Eik, Beuk en Grove Den meer ruimte. Zo ontstaat een gevarieerd bos met naald- en loofbomen, struiken en planten waarin je veel dieren kunt tegenkomen.

Staatsbosbeheer wil het bos in tien jaar omvormen. In 2013 zal de eerste stap gezet worden met het verwijderen van bomen. Naast exotische bomen zullen er ook enkele inlandse bomen worden gezaagd. Dit wordt gedaan om andere bomen, zogenaamde 'toekomstbomen', meer ruimte te geven om verder te groeien en om licht op de bodem te krijgen zodat jonge bomen en planten kunnen opgroeien. Op sommige plekken waar is gezaagd worden jonge bomen herplant. Daarbij wordt gekozen voor soorten die van oorspong in natuurbossen voorkomen maar nu bijna zijn verdwenen in Leersum. Denk hier bijvoorbeeld aan haagbeuk en linde. Ook zijn er stukken waar gekozen wordt voor natuurlijke verjonging; hier zullen uit zichzelf weer bomen gaan groeien. Waar bomen worden gezaagd komen weer nieuwe bomen, bos blijft bos.

advertentie
advertentie