Scholieren Heuvelrug bezig met bewegen en voeding

1 juli 2013 om 00:00 Nieuws

HEUVELRUG - Alle 23 basisscholen in de gemeente Utrechtse Heuvelrug krijgen op donderdag 4 en vrijdag 5 juli een lespakket overhandigd, met de naam Hap Stap…Happy! Dit lespakket gaat over overgewicht, bewegen en voeding. Het bestaat uit een voorlichtingsfilm, een handleiding voor leerkrachten en folders voor ouders.

Het lespakket is het resultaat van het winnende plan uit de jeugdgemeenteraad van november 2012. Voor de jeugdgemeenteraad, dat jaarlijks vergadert en projecten verzint, worden elk jaar basisscholen uitgenodigd uit een andere kern in de gemeente Utrechtse Heuvelrug. In 2012 was het de beurt aan scholen in Driebergen. Na verschillende stemronden kwam op 12 november vorig jaar het project dat de leerlingen Ploon Schulte (11), Gioia Lesuis (12) en Hessel Wattel (12), van basisschool De Vuurvogel hadden bedacht, als winnaar uit de bus. De gemeente heeft voor de uitvoering van het project een bedrag van 2500 euro beschikbaar gesteld.

De drie leerlingen bedachten het project en werkten het samen met hun begeleider Frietzen Grünbauer uit. Met de film en het andere lesmateriaal proberen zij leerlingen en ouders enthousiast te maken voor een gezonde leefstijl. Het belangrijkste doel: voorkomen van overgewicht. ,,Dat gebeurt op een positieve manier’’, vertelt begeleider van het project Frietzen Grünbauer. ,,Want uit onderzoek is gebleken dat je het met kinderen beter kunt hebben over gezond en fit zijn, dan over dik zijn en de gevaren daarvan.’’

Het is de bedoeling dat leerkrachten eerst de film aan hun leerlingen laten zien en hen naar aanleiding daarvan opdrachten laten uitvoeren. Dat kan, afhankelijk van de leeftijd van de leerlingen, variëren van het bedenken van lekkere en gezonde recepten en energizers, tot het maken van bewegingsversjes voor de jongere kinderen. Voor de ouders worden folders meegegeven met tips over gezond eten en bewegen.

In de film figureren onder meer de drie leerlingen, die het project hebben bedacht in de jeugdgemeenteraad. Maar ook de drie andere Driebergse scholen in de jeugdgemeenteraad zijn betrokken geweest bij het maken van de film, dat een compilatie is geworden van basisscholieren die actief bewegen en vertellen over het onderwerp. Sabine Ransdorp, orthopedagoge en gespecialiseerd in het coachen van gezinnen met obesitas, vertelt bovendien meer over het belang van een gezond gewicht. Met de folder worden ouders betrokken bij het kiezen voor een gezonde(re) leefstijl voor hun gezin. ,,Zo wordt de driehoek kind - ouder - school geactiveerd om in beweging te komen voor een gezonde generatie op de Utrechtse Heuvelrug,’’ aldus Grünbauer.

De andere drie basisscholen, die aan de film hebben meegewerkt, zijn De Valkenheuvel, De Dolfijn en De Kring. De film is gemaakt door Code Zero Visual Concepts en Pure Image. De folder is gemaakt door Turquoise ontwerp. De handleiding en de coördinatie van het project lagen in handen van Frietzen Grünbauer.

advertentie
advertentie