Zorgcentrum Beukenstein wordt opgeheven

2 juli 2013 om 00:00 Nieuws

DRIEBERGEN - Het woonzorgcentrum Beukenstein aan de Hoofdstraat in Driebergen-Rijsenburg wordt opgeheven. De komende drie jaar zullen de activiteiten als verzorgingshuis worden afgebouwd. Volgens de interim directeur-bestuurder Hans de Graaf is de afbouw een direct gevolg van de overheidsmaatregelen rondom de AWBZ. ,,Nu de kabinetsplannen omtrent de zorg hun uitwerking beginnen te krijgen, is het duidelijk dat er voor Beukenstein op den duur geen bestaansrecht meer is", zegt hij.

door Jan de Beer

De Graaf benadrukt dat de zorg voor de huidige bewoners, zo'n honderdtwintig in getal, gegarandeerd blijft. Ook over drie jaar. ,,Zij behouden hun indicatie en kunnen blijven rekenen op de zorg en dienstverlening die ze nu al hebben."

Maar voor de medewerkers en ook voor de vele vrijwilligers binnen Beukenstein is het een ander verhaal. ,,Bij hen is de boodschap zeer stevig binnengekomen", aldus De Graaf. ,,Het is begrijpelijk dat zij aangeslagen zijn, want zij vrezen voor hun baan. Op termijn zullen er mensen moeten afvloeien omdat er straks minder nodig zijn. Wel zal dit voor een deel door natuurlijk verloop gebeuren."

Overigens is Beukenstein volgens De Graaf zeker niet het enige verzorgingshuis dat met de gevolgen van de overheidsmaatregelen te maken heeft. ,,Andere zorgcentra in deze regio zitten met soortgelijke problemen vanwege de wijzigingen bij de AWBZ en de zorgindicaties", zegt hij. ,,Omdat het accent vooral bij de intensieve verpleeghuiszorg komt te liggen, zullen zij zich eveneens op hun positie moeten beraden."

Dat Beukenstein op dit moment tot afbouw moest besluiten had ook te maken met het feit dat de renovatie, die op het programma stond, geen aanvaardbare oplossing bleek te bieden. ,,In het licht van de zorgontwikkelingen, zoals die door het kabinet bepaald werden, zijn allerlei varianten onderzocht", zegt De Graaf. ,,Maar bij geen enkele van die varianten bleek het mogelijk om de locatie exploitabel te houden."

Lees meer in De Kaap/Stichtse Courant van 4 juli.

advertentie
advertentie