Watertap in Maarn geopend

2 juli 2013 om 00:00 Nieuws

MAARN- Het Heuvelrugse water is goed en met de opening van de openbare watertap op het pleintje voor Joli Cadeaux is het voor iedere voorbijganger gratis beschikbaar. Het cadeau van de stichting 100% Heuvelrug is vorige week door wethouder Tim Verhoef geopend. ,,Heerlijk”, bestempelt Verhoef het eerste glas.

door Monique José Timmermans

Twee schoolklassen hebben vervolgens met de wethouder hun bidons gevuld en kregen een ijsje toe. Het project is gerealiseerd in het kader van de viering van de Vrede voor Utrecht en als aandenken aan het waterfestival WaterSpraak. Stichting 100% Heuvelrug wil met de watertap het drinken van kraanwater stimuleren.

De tap lijkt met z’n moderne vormgeving niets op de ‘ouderwetse’ waterpomp. Om die reden is er een ensemble gemaakt met een kunstwerk. De Amerongse productontwerpster Nienke van de Pol kreeg de opdracht voor het maken van het ontwerp. ,,De dorpspomp is van oudsher de sociale ontmoetingsplek van het dorp. De bankjes rondom de nieuwe pomp doen hieraan terugdenken. De zittingen hebben de vorm van een waterdruppel en zijn gemaakt van Heuvelrugs douglashout. Hout dat gegroeid is dankzij hetzelfde water als men hier kan tappen.” Van de Pol heeft ook een navulbare waterkruik ontworpen die op verschillende plekken in de gemeente te koop is. De onderkant van de kruik heeft dezelfde druppelvorm.

De aanleg van de watertap is een samenwerking van Stichting ‘Join the pipe’, de gemeente en waterleidingsbedrijf Vitens. Voor elke pomp die wordt aangelegd, legt stichting ‘Join the pipe’ een waterpomp aan in een ontwikkelingsland. De gemeente Utrechtse Heuvelrug steunt het initiatief van stichting 100% Heuvelrug en Vitens heeft de tap aangelegd. De totale kosten inclusief de bankjes bedragen circa 6.000 euro volgens aanbieder stichting 100% Heuvelrug.

De andere Heuvelrugdorpen die de waterpomp terug in het dorp willen, kunnen rekenen op steun van de initiatiefnemers van www.wateruitdekraannatuurlijk.nl. Deze Heuvelrugse inwoners zien graag in elk dorp openbare watertappunten, zodat het kopen van flesjes water teruggedrongen kan worden. ,,Door middel van crowd funding hopen we voldoende geld bijeen te verzamelen en met waterproeverijen tijdens evenementen vragen we aandacht voor het initiatief”, legt Gerry van der Hulst uit.

advertentie
advertentie