Extra geld voor duurzaamheid

25 juni 2013 om 00:00 Nieuws

HEUVELRUG - De doelstelling van de gemeente om in 2015 een klimaatneutrale organisatie te zijn, wordt niet gehaald. Daarom wil het college het overschot van 750 ton CO2 afkopen. ,,Dat is ontoelaatbaar”, zo vinden de coalitiepartners VVD, Groen Links/PvdA en D66. Met een amendement hebben ze maandagavond gezorgd voor een extra investering in zonnepanelen en andere duurzame energiebronnen.

door Michiel Schaaij

Wethouder Bert Homan (VVD) denkt dat het achterblijven bij de eerder vastgestelde milieuambities onder andere wordt veroorzaakt door het woon-werkverkeer van de ambtenaren. Ondanks maatregelen om het gebruik van de fiets en het openbaar vervoer te bevorderen, blijft het autogebruik van gemeentedienaren te hoog, zo gaf hij eerder tijdens een persgesprek te kennen. Ook het eigen wagenpark van de gemeente helpt niet mee om de uitstoot van CO2 te beperken.

Biovergisting

Het college dacht de achterstand op de klimaatdoelstelling van Utrechtse Heuvelrug te kunnen afkopen door zogenaamde CO2-certificaten aan te schaffen. De opbrengst van die emissierechten moest er voor zorgen, dat er elders in de wereld minder CO2 in de lucht terechtkomt. De gemeenteraad stak echter een stokje voor die afkoop en riep het college op, om in samenwerking met maatschappelijke partners als scholen en sportverenigingen meer duurzame energie in Utrechtse Heuvelrug zelf te gaan opwekken. Op die manier zouden de ambities voor een klimaatneutrale gemeente alsnog gehaald kunnen worden. Homan gaf toe dat hij door de gemeenteraad werd ingehaald en besloot het raadsinitiatief te omarmen. Bovendien zette hij de deur op een kier om de extra financiële middelen in te zetten voor één van zijn klimaatvriendelijke stokpaardjes: een eigen biovergistingscentrale voor Utrechtse Heuvelrug.

Opnieuw bezuinigen

Overigens bereidde Homan de gemeenteraad alvast voor op nieuwe ombuigingen, als gevolg van maatregelen door het kabinet Rutte. Zolang de invulling van die regeringsplannen nog onzeker is, blijft ook de financiële toekomst van Utrechtse Heuvelrug onduidelijk. Raadslid Joost Scheltinga (Groen Links/PvdA) omschreef de situatie in de financiële wereld als ,,rijden in de mist met de ogen dicht”. Duidelijk is wel, dat het college nog in deze raadsperiode op zoek gaat naar extra bezuinigingsmogelijkheden. Besluiten over ombuigingen voor de iets langere termijn wil Homan over de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2014 heen tillen.

advertentie
advertentie