Geen extra bouw op Hydepark

23 juni 2013 om 00:00 Nieuws

DOORN - De Protestantse Kerk in Nederland en de gemeente Utrechtse Heuvelrug zijn het niet eens over de toekomst van landgoed Hydepark. Wethouder Tim Verhoef (Groen Links/PvdA) vindt dat de PKN teveel wil bouwen op het landgoed aan de Driebergsestraatweg. De protestantse kerkorganisatie komt met een nieuw plan.

door Michiel Schaaij

De PKN wil het huidige conferentiecentrum en het nabijgelegen F.D. Roosevelthuis vervangen door een gezamenlijke accommodatie en heeft daarvoor tien miljoen euro uitgetrokken. Volgens Verhoef heeft het PKN-plan extra bebouwing op het landgoed tot gevolg. ,,Het gaat om het equivalent van veertig woningen en dat vinden we geen reële ontwikkeling”, aldus de wethouder tijdens het wekelijkse persgesprek. Ook de provincie heeft een dergelijke boodschap afgegeven en het PKN-voorstel afgewezen.

Oranjerie

De protestantse kerken vinden dat aanvullend bouwen nodig is om alle kosten van het landgoed te kunnen dragen. Binnenkort presenteren ze een aangepast plan voor Hydepark. Of dat wél tegemoet komt aan de eisen van de lokale en provinciale overheden, moet nog blijken. Verhoef maakte vorige week duidelijk, dat de Protestantse Kerken in ieder geval binnen de grenzen van het bestaande bestemmingsplan moeten blijven. Hij zou bovendien graag zien dat de PKN enkele bestaande gebouwen op het terrein, zoals bijvoorbeeld de oude oranjerie en het koetshuis, een nieuwe functie geeft. Dat is geen harde voorwaarde van de gemeente, maar wel een pluspunt, zo maakte de wethouder duidelijk.

Verouderd en onrendabel

Op landgoed Hydepark organiseert de Protestantse Kerk conferenties, evenementen en trainingen. Bovendien verzorgt de Protestantse Theologische Universiteit er nascholingscursussen. In het F.D. Roosevelthuis logeerden sinds 1968 ruim 150.000 zorgbehoeftige ouderen en hun vrijwillige begeleiders. Twee jaar geleden werd duidelijk dat de huidige bebouwing op landgoed Hydepark verouderd en niet rendabel is. De kerk moet jaarlijks enkele tonnen toeleggen op de exploitatie. Afgelopen vrijdag stond het miljoenenproject op de agenda van de Kleine Synode van de PKN in Utrecht. De nieuwbouw moet in het voorjaar van 2016 worden opgeleverd.

Bij de foto: Op landgoed Hydepark luidt de klok voor nieuwbouw, maar er is nog geen overeenstemming met de gemeente.

advertentie
advertentie