Torenspits weer terug op Dorpskerk

25 juni 2013 om 00:00 Nieuws

MAARSBERGEN - De Dorpskerk in Maarsbergen heeft zijn torenspits weer terug. Heel zorgvuldig is door Legemaat & Van der Elst de houten opbouw opnieuw gemaakt en voorzien van een nieuwe metalen kroon. ,,De staat waarin de oude constructie verkeerde was nog slechter dan we hadden gedacht", vertelt Karel van der Elst, die vanuit de kerk het project heeft begeleid. ,,Van de acht staanders waren er drie nog redelijk goed, de rest viel bij het eerste tikje zo uit elkaar."

door Monique José Timmermans

,,De nieuwe torenspits staat zeker voor de komende 100 jaar. We hebben duurzame materialen als hardhout gebruikt en de kroon is van gegalvaniseerd metaal." Alleen de consoles van de 'balkonhekken' zijn nog de oude. Voor de rest is alles exact nagemaakt. Ook de kroon is opnieuw gevormd met staal dat, nadat het is gegalvaniseerd om roestvorming te voorkomen, met een speciale poedercoating is bewerkt om hem weer oud te laten lijken.

Tenslotte is het originele kruis met de haan er weer op geplaatst. Maar niet nadat ook deze een schoonmaakbeurt hadden ondergaan. ,,Het vet van het draaimechaniek was helemaal hard geworden. Dat heb ik thuis verwijderd en vervolgens speciaal vet weer opgebracht. Speciaal omdat door de zon het mechaniek heel heet kan worden. Het vet moet er dan niet uitdruipen."

Spannende momenten

Al met al is het totaal een stuk zwaarder dan z'n voorganger. Van der Elst beleefde spannende momenten tijdens het terugplaatsen van de torenspits. De waarschuwingslichten van de hijskraan sprongen van oranje op rood, het teken dat de last te zwaar is om de lucht in te gaan. Gelukkig schoot de dieplader met hijsmechaniek te hulp om de eerste hoogtemeters te overbruggen.

Terwijl de toren door de lucht zweeft, legt Van der Elst uit hoe hij de constructie voor het verankeren aan de kerk heeft uitgedacht. Vanaf de grond zijn de stalen pennen zichtbaar waar de staanders van het houten spitsdeel overheen moeten vallen. ,,Er is maar een paar millimeter speelruimte en maar een manier waarop de constructie past. De afstand tussen de staanders is overal verschillend, 90cm, 87,5 cm, 92 cm en ga zo maar door. Op het dak staat Maarn, die zijde moet naar Maarn wijzen."

Opluchting en trots zijn in de ogen van Van der Elst te lezen, als op de steiger de duimen omhoog gaan ten teken dat de Dorpskerk weer herenigd is met zijn markante torenspits.

advertentie
advertentie