'Grootse kans voor terugkeer dorpskarakter'

21 juni 2013 om 00:00 Nieuws

MAARSBERGEN - De gemeenteraad heeft zich unaniem uitgesproken vóór heroverweging van het genomen besluit over de kruising Tuindorpweg/Haarweg met de provinciale Woudenbergseweg in Maarsbergen. De door VVD en GL/PvdA gezamenlijk ingediende motie is met 27 van de 27 stemmen aangenomen.

,,Er is een kans dat het verkeersplan Huyser/Hartvelt een betere oplossing voor de verkeersproblematiek van Maarsbergen geeft dan het raadsbesluit van 17 december 2012 over deze problematiek", luidt de motivatie van de partijen.

Nadat insprekers Jan Huyser en Ruud Hartvelt hun plan hebben toegelicht, laat Hein van Beuningen namens zijn familie en Landgoed Anderstein BV weten achter dit plan te staan. ,,Het biedt de grootste kans op terugkeer van het dorpse karakter van Maarsbergen." De toezegging van Landgoed Maarsbergen is cruciaal, aangezien het locale verkeer over een nieuw aan te leggen weg, op grond van het landgoed zal gaan rijden. De Fietsersbond laat bij monde van Berend Musegaas weten dat zij de H-H-variant toejuichen.

Ook de andere politieke partijen zien de variant met een rotonde direct naast de huidige brandweergarage, waar doorgaand verkeer wordt gescheiden van bestemmingsverkeer voor de dorpen Maarn/Maarsbergen, als een optie die niet ter zijde mag worden gelegd.

Er worden nog wel enkele kanttekeningen gemaakt over kosten en technische haalbaarheid op onderdelen. Snel starten met een haalbaarheidsonderzoek is daarom gewenst. Op initiatief van de SGP zal op zo kort mogelijke termijn ook een bezoek ter plaatse worden gearrangeerd met gemeente, provincie en indien mogelijk ProRail. Ook de gemeente Woudenberg wordt geïnformeerd en uitgenodigd voor dit bezoek.

,,Besluitvorming over deze verkeersproblematiek is voor decennia bepalend voor de leefbaarheid van het dorp. Bovendien mag vooralsnog aangenomen worden, dat dit plan op breed draagvlak kan rekenen bij burgers en ondernemers in Maarsbergen." Dit rechtvaardigt het terugkomen op een eerder genomen besluit menen de raadsleden. Zeker omdat het plan dat nu in procedure is, kan rekenen op een stortvloed aan bezwaren met de nodige vertraging als gevolg.

De provincie is op dit moment de belangrijkste speler op dit dossier. Nu er een andere variant op tafel ligt, zullen vooral statenleden en provinciefracties overtuigd moeten worden van de noodzaak om serieus in te gaan op de vanuit de Maarsbergse inwoners naar voren gebrachte oplossing voor de alleen maar toenemende verkeersstromen door het dorp.

Hoe het wettelijk geregeld is rondom stopzetten dan wel laten doorlopen van de procedure voor het in december genomen besluit, zal wethouder Bert Homan uitzoeken.

Tekeningen van het verkeersplan Huyser/Hartvelt zijn door de gemeente op de website www.heuvelrug.nl geplaatst. Kijk bij de agenda voor de raadsvergadering van 13 juni. Of op de website www.vbmm.nl.

advertentie
advertentie