'Geen mazelen Utrechtse Heuvelrug'

19 juni 2013 om 00:00 Nieuws

HEUVELRUG – Er zijn afgelopen week nog geen gevallen van mazelen in de gemeente Utrechtse Heuvelrug gemeld. In sommige media werd er ook hier een uitbraak van de ziekte gesignaleerd. Maar wethouder Elisabeth van Oostrum (D66) zegt, dat het daarbij niet om de gemeente maar om het gebied Utrechtse Heuvelrug gaat.

Die strekt zich uit van het Gooimeer bij Huizen tot de Grebbeberg bij Rhenen. Van Oostrum sluit echter niet uit, dat er alsnog gevallen van mazelen in de gemeente zullen opduiken. In de hele zogenaamde bijbelgordel tussen de Veluwe en Zeeland is de teller deze week flink opgelopen. Volgens het RIVM in Bilthoven staat vast dat 67 mensen de mazelen hebben opgelopen. Omdat lang niet alle ziektegevallen bij de huisarts worden gemeld, ligt het werkelijk aantal patienten waarschijnlijk veel hoger. Vandaag komt het instituut met nieuwe cijfers. De mazelen is een uiterst besmettelijke kinderziekte, die zich met hoesten en niezen verspreidt.

Besmettingshaarden zijn vaak reformatorische scholen, waar kinderen om geloofsredenen niet worden ingeent. De virusziekte veroorzaakt vlekken, rode ogen, verkoudheid en hoge koorts. Als complicatie kunnen bovendien oor-, long- en hersenontsteking optreden. Sterfte door mazelen is in ons land zeldzaam geworden. De laatste epidemie van mazelen was dertien jaar geleden.

advertentie
advertentie