Dorpsverzet Maarsbergen succesvol

19 juni 2013 om 00:00 Nieuws

MAARSBERGEN - Wat tegenstanders van het nieuwe gemeentekantoor vorig jaar niet lukte, hebben twee Maarsbergers wel klaargespeeld: de gemeenteraad van Utrechtse Heuvelrug is teruggekomen op een eerder genomen besluit. In een unaniem aangenomen motie kiest de politiek voor het verkeersplan dat inwoners Ruud Hartvelt en Jan Huyser hebben opgesteld.

door Michiel Schaaij

Deze zogenaamde HH-variant mocht afgelopen donderdagavond op een warm onthaal in de gemeenteraad rekenen. In december ging diezelfde raad nog met tegenzin akkoord met het kruispunt-plan van de provincie en spoorbeheerder ProRail. Bij die gelegenheid waarschuwde collegepartij VVD al voor een 'historische fout' en liet Huyser weten, dat de Maarsbergers zich niet bij die beslissing zouden neerleggen. Huyser hield woord en werkte samen met Hartvelt en enkele maatschappelijke organisaties aan een 'toekomstbestendig, duurzaam en veilig plan' voor het dorpshart. Daarin wordt het bestemmingsverkeer volledig gescheiden van het doorgaande verkeer en kan het historische hart rondom de kerk in ere worden hersteld.

Het Maarsbergse plan kreeg de handen in de gemeenteraad en op de publieke tribune moeiteloos op elkaar. Daarmee is het eerder genomen besluit formeel nog niet teruggedraaid, maar het college gaat de HH-variant bij de provincie en ProRail onder de aandacht brengen om vervolgens samen met hen een haalbaarheidsstudie uit te voeren. Gerrit Boonzaaijer (SGP) stelde bovendien een werkbezoek van Provinciale Staten, Gedeputeerde Staten, Rijkswaterstaat, ProRail en andere betrokkenen voor. Die zouden samen met inwoners van Maarsbergen een kijkje op locatie moeten gaan nemen. Verkeerswethouder Bert Homan (VVD) zei blij te zijn met het Maarsbergs burgerinitiatief. ,,Dit is verkeerstechnisch een betere en robuustere oplossing", aldus Homan, die optimistisch is over de slaagkans van de HH-variant. ,,De gemeenteraad van Utrechtse Heuvelrug heeft nu alle touwtjes in handen", denkt hij.

advertentie
advertentie