AB-weg vreest neveneffecten herinrichting

19 juni 2013 om 00:00 Nieuws

DRIEBERGEN - Bewoners van de Arnhemsebovenweg zijn bang dat de herinrichting van de Hoofdstraat zal leiden tot ongewenste verkeerstoename op hun straat. Ze hebben het Heuvelrugcollege deze week een prangende brief gestuurd waarin zij met klem verzoeken om verkeersbelemmerende maatregelen die op de Hoofdstraat worden toegepast, óók op de Arnhemsebovenweg door te voeren.

door Jan de Beer

De bewoners baseren hun verzoek op het Mobiliteitsplan dat reeds tijdens de jaren '90 werd vastgesteld door de toenmalige gemeente Driebergen-Rijsenburg. Bij de vaststelling van dit plan is de bewoners duidelijk toegezegd dat het beginsel van 'gelijkwaardigheid van wegen' zal worden gehanteerd als op de Hoofdstraat aanpassingen plaatsvinden. Dit betekent volgens de bewoners dat bijvoorbeeld een 30 km-zone op de Hoofdstraat of een andere snelheidsremmende maatregel aldaar, een equivalent op de Arnhemsebovenweg moet krijgen. Doel hiervan is om een 'rondweg-effect' te voorkomen. En als dit niet gebeurt is het effect volgens de bewoners gemakkelijk te voorspellen.

,,Automobilisten zullen omwille van de snellere doorstroming massaal gaan kiezen voor de route Loolaan, Arnhemsebovenweg en Horstlaan als alternatief", schrijven ze in de brief aan B&W.

Overigens juichen zij de aanpak van de Hoofdstraat op zich zelf toe, omdat dit een positief effect op de leefbaarheid heeft. Maar ze willen hier niet het slachtoffer van worden. Ze melden in de brief dat zij het 'in hoge mate verontrustend vinden' dat er geen plannen lijken te bestaan voor de Arnhemsebovenweg terwijl de plannen voor de Hoofdstraat breed uitgemeten worden. Ze wijzen B&W er op dat de toezeggingen van destijds nagekomen moeten worden.

advertentie
advertentie