Publieksdebat over water op de Heuvelrug

10 juni 2013 om 00:00 Nieuws

HEUVELRUG - Het publieksdebat 'WaterSpraak: als het water je aan de lippen staat' wordt op maandag 17 juni gehouden n Kasteel Amerongen. Professor Nick van de Giesen, raadslid Wim Hak en wethouder Tim Verhoef verdedigen elk een stelling en gaan daarna in op vragen en reacties uit het publiek. Het debat maakt deel uit van het waterfestival 'Waterspaak' dat stichting 100% Heuvelrug organiseert om het thema water onder de aandacht te brengen op de Utrechtse Heuvelrug. Kasteel Amerongen is medeorganisator van het debat.

Doel van het debat is om deskundigen en publiek met elkaar van gedachten te laten wisselen over de waterproblematiek op de Utrechtse Heuvelrug en over de verantwoordelijkheid van de burger hierbij. Drie 'debaters' verdedigen elk een stelling ter inleiding van het debat. Professor Nick van de Giesen houdt het publiek de stelling 'Oud water is goud waard' voor. Wethouder Tim Verhoef houdt een inleiding over het onderwerp 'Om toekomstbestendig te zijn, moet ook de Utrechtse Heuvelrug rekening blijven houden met water.' Tot slot licht D66 gemeenteraadslid Wim Hak de stelling 'De burger is de belangrijkste factor in de aanpak van de problematiek rondom water' toe. Het debat wordt geleid door Tineke Booi, ervaren moderator bestuurslid van Stichting 100% Heuvelrug.

Nick van de Giesen is als professor verbonden aan de sectie Waterhuishouding van de Faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen aan de TU in Delft. In 2011 maakte hij deel uit van het 'Topteam Water' dat advies gaf aan de Rijksoverheid over innovatie binnen de watersector.

Tim Verhoef is wethouder ruimtelijke ordening, dorpsgericht werken en dienstverlening en cultuur van de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Hij was jarenlang werkzaam bij het ministerie van Landbouw, natuur en voedselkwaliteit. Van daaruit steunde hij de onafhankelijke Tweede Deltacommissie onder leiding van minister Veerman over de lange termijn waterveiligheid van Nederland tegen het licht van de klimaatverandering.

Wim Hak is D66 raadslid Gemeente Utrechtse Heuvelrug. Hij was als buurtcoördinator betrokken bij een pilot voor het afkoppelen van hemelwater in Driebergen als bestuurslid van de bewonersvereniging hield hij zich bezig met herstel en onderhoud van de sprengenbeek 'Lekker Watertje' in Driebergen. Sinds februari 2013 is hij mede-initiatiefnemer en bestuurslid van Stichting 'Waternatuurlijkuitdekraan'.

Om 19.30 uur is de ontvangst en rond 20.00 uur gaat het debat van start. Rond 22.00 uur is er gelegenheid na te praten over het debat onder genot van een hapje en een drankje. Aanmelden voor het debat en meer informatie via: www.100procentheuvelrug.nl .

advertentie
advertentie